Un total de 118 şcoli încadrate în gradul 1 de risc seismic vor fi prioritate pentru programele guvernamentale, iar Executivul va interveni în regim de urgenţă acolo unde este nevoie de finanţare, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, citat de Agerpres. În plus, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că în urma cutremurului din Gorj au apărut fisuri la clădirile a 11 şcoli şi că acestea urmează să fie expertizate.

„Cele 118 şcoli care sunt la acest moment în evidenţele autorităţilor statului român, indiferent de numele acelei autorităţi, ca fiind în situaţie de risc seismic gradul 1, mai ales în contextul recentului cutremur din regiunea Oltenia, ele vor fi prioritate pentru programele guvernamentale. (...) Acolo unde este nevoie de finanţare suplimentară, Guvernul va interveni în regim de urgenţă şi premierul a cerut ca aceste şcoli să fie tratate cu prioritate. (...) Din datele pe care le am la acest moment, dar, desigur, pentru detalii putem reveni, pentru mai multă siguranţă, dar, din datele pe care le am, cele 118 şcoli despre care vorbim acum ca fiind identificate în risc seismic de gradul 1 au fost identificate ca urmare a unui program derulat la nivel naţional,” a spus Dan Cărbunaru.

„Sunt, din ceea ce ştiu, peste 2.500 de şcoli care au fost deja evaluate în acest sens. Iar pe lângă accelerarea procedurilor pentru demararea şi încheierea rapidă a procesului de consolidare la risc seismic pentru aceste 118 şcoli, la nivelul Guvernului s-a luat şi decizia de a accelera sistemul de evaluare pentru a avea o acoperire cât mai rapidă şi a evaluării extinse,” a adăugat acesta. La această conferință de presă au mai participat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, şi şeful DSU, Raed Arafat.

Ministerul dezvoltării are nevoie de solicitări specifice pentru a putea pune umărul la renovarea școlilor cu bulină

În acelaşi context, ministrul Dezvoltării a precizat că în şedinţa grupului interinstituţional pentru prevenirea, pregătirea şi răspunsul la riscul seismic anunţată de premierul Nicolae Ciucă urmează să fie prezentată o situaţie la zi a clădirilor de şcoli cu risc seismic care nu au finanţare, precizând că lista şcolilor încadrate cu gradul 1 de risc seismic se află la Ministerul Educaţiei.

"Angajamentul Guvernului este acela de a trata, pe lângă investiţiile care sunt deja contractate cu prioritate, situaţia şcolilor, astfel încât în prima şedinţă a acestui comitet să avem o situaţie la zi care sunt acele clădiri care nu au, clădiri de şcoli care nu au finanţare şi pentru care guvernul se angajează imediat să găsească soluţii de finanţare şi de implementare, de consolidare de risc seismic. (...) Lista acestor şcoli este o listă deţinută de Ministerul Educaţiei. Există o parte a şcolilor care sunt expertizate astăzi la Ministerul Educaţiei, din care 118 sunt în listă de risc seismic. Ministerul Dezvoltării este un finanţator pe partea de construcţii. Eu, cu o listă de 118 sau cât vreţi, 200 de clădiri, nu am ce să fac. Eu lucrez cu solicitări care se bazează pe documentaţii tehnico-economice.

Ministrul a mai precizat că la Ministerul Educaţiei există un program finanţat din fonduri de la Banca Mondială, în care sunt cuprinse 70 de clădiri de şcoli.

"Trebuie să le confruntăm cu tot ceea ce au ei în evidenţă cu riscul seismic, cu clădirile respective şi tot ceea ce, şi acesta este angajamentul guvernului, tot ceea ce astăzi nu este cuprins într-un program de finanţare vom găsi imediat surse de finanţare, probabil în perioadă foarte scurtă, prin Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii", a adăugat Cseke Attila.

Raed Arafat a spus că școlile cu fisuri vor fi expertizate până ce elevii se întorc din vacanță

„Dacă sunt doar aspecte superficiale, fisuri superficiale, normal, ele se repară, dar asta nu pune în pericol viaţa elevilor şi atunci ei se întorc la şcoală. Deci, evaluările se vor face în perioada asta, înainte ca elevii să se întoarcă la şcoală", a precizat Arafat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

El a afirmat că seismul de marţi, cu o magnitudine de 5,7 grade, a afectat 22 de localităţi din 5 judeţe (Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea). Potrivit şefului DSU, la clădirile afectate s-au produs fisuri care nu au afectat structura, dar urmează să fie realizate evaluări.

„Sunt mai mult fisuri, fisuri care nu reprezintă, până la acest moment, distrugeri structurale. Sunt fisuri externe, care se rezolvă de către locatari în mod normal, pentru că nu e afectată structura, şi locatarii pot să rămână în casele respective. Şi sunt aspecte care, da, trebuie să fie rezolvate în următoarea perioadă. Locatarul le rezolvă. Au fost evaluări făcute, se fac evaluări şi evaluările stabilesc dacă locuinţa necesită cineva să o părăsească sau nu. La acest moment nu s-a pus problema părăsirii vreunei locuinţe, având în vedere că fisurile sunt doar superficiale, sunt de pereţi, sunt de suprafaţă", a spus el.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri