Noul an școlar 2023-2024, care a generat dezbateri aprinse legate de data vacanței de Paște, a fost, în sfârșit, ”bătut în cuie” de Ministerul Educației. Se menține modelul introdus în anul școlar 2022-2023, cu 5 module și 5 vacanțe, dar apare o modificare legată de ”Școala Altfel” și Săptămâna Verde”.

Ordinul privind structura anului şcolar 2023-2024 a fost semnat de Ministrul Educației, Ligia Deca, după dezbateri în jurul datei vacanței de Paște. Din cauza acestor discuții a fost și întârziată anunțarea calendarului vacanțelor și cursurilor, care în mod normal era cunoscut de elevi, părinți și cadre didactice încă din luna februarie.

Vacanțe școlare 2023-2024. Cum va fi împărțit anul școlar

Structura introdusă în precedentul an școlar, cu 5 module de cursuri și 5 vacanțe, rămâne în vigoare. Iată cum au fost programate acestea:

Primul modul: cursurile anului şcolar 2023-2024 încep la data de 11 septembrie 2023. Primul modul durează până până vineri, 27 octombrie 2023.

Prima vacanță: de sâmbătă, 28 octombrie 2023, până duminică, 5 noiembrie 2023.

Al doilea modul: cursuri de luni, 6 noiembrie 2023 până vineri, 22 decembrie 2023.

A doua vacanță: de sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminică, 7 ianuarie 2024.

Al treilea modul: cursuri, de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 9, 16 sau 23 februarie 2024. Aici decizia va fi la latitudinea inspectoratelor şcolare judeţene (sau al municipiului București), fiecare inspectorat putând alege cât de lung va fi modulul după consultări cu elevii, părinții și cadrele didactice.

A treia vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene sau al municipiului Bucureşti, în intervalul 12 februarie - 3 martie 2024, în funcție de cum a fost stabilit al treilea modul de cursuri

Al patrulea modul: cursuri începând de luni, 19 februarie, 26 februarie sau 4 martie 2024 - în funcție de ce decizie a luat inspectoratul respectiv privind al treilea modul. Indiferent de data începerii, al patrulea modul de cursuri se va încheia vineri, 26 aprilie 2024.

A patra vacanță: de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marți, 7 mai 2024. Aceasta este practic vacanța de Paște, deoarece Paștele ortodox este pe 5 mai.

Al cincilea modul: de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024.

A cincea vacanță: de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024 – aceasta fiind vacanța mare.

Elevii de clasa a VIII-a vor încheia cursurile mai devreme, mai precis pe 14 iunie 2024. Iar elevii din clasele a XII-a și a XIII-a, de la seral și frecvență redusă vor termina cursurile din al cincilea modul pe 7 iunie 2024.

Ce se întâmplă cu vacanța de Paște în anul școlar 2023-2024

Data vacanței de primăvară a stârnit controverse. Planul anunțat în februarie de ministrul Ligia Deca era ca vacanța să fie la mijlocul distanței dintre Paștele catolic și cel ortodox, adică între 13 și 22 aprilie 2024, idee care a provocat nemulțumirea unor părinți, din cauză că dispărea, practic, vacanța de Paște.

Ligia Deca spunea atunci că în Comisia pentru dialog social a fost cerută şi părerea reprezentanţilor elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice cu privire la această soluţie, iar argumentele care au fost expuse au ţinut de organizarea olimpiadelor şcolare, egalitatea de tratament între confesiuni şi echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic.

Aparent, aceste argumente nu au mai avut nicio valoare în martie, deoarece ordinul de ministru prevede ca vacanța să fie între 27 aprilie și 7 mai, scrie Agerpres.

Ce alte zile libere au elevii și liceenii în anul școlar 2023-2024

Pe lângă vacanțe, calendarul anului școlar 2023-2024 prevede și zile libere legale – care pot deveni mici vacanțe dacă sunt lipite de un week-end.

Prima dintre acestea este ziua de joi, 5 octombrie 2023 - Ziua internaţională a educaţiei, care este liberă pentru cadrele didactice, deci și pentru elevi și liceeni. De asemenea, 30 noiembrie și 1 decembrie 2023, care pică joi, respectiv vineri. O altă zi liberă este cea de 24 ianuarie 2024, o miercuri. Celelalte zile libere pică în week-enduri.

Când se desfășoară ”Școala Altfel” și ”Săptămâna verde” în anul școlar 2023-2024

Practic, la fel ca anul trecut, marea schimbare este aceea că fiecare inspectorat școlar județean sau al Capitalei poate decide asupra duratei modulului 3. Cealaltă modificare semnificativă se referă la ”Școala altfel” și ”Săptămâna Verde”. La fel ca anul trecut, acestea nu mai pot fi în același modul, ci se precizează expres că trebuie să fie în module diferite, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare.

Intervalul de timp în care pot fi organizate a fost însă modificat. Dacă în anul școlar trecut puteau fi programate oricând între 27 februarie și 16 iunie 2023, acum ”Școala altfel” și „Săptămâna Verde” pot fi programate oricând între începutul anului școlar (11 septembrie 2023) și sfârșitul celui de-al patrulea modul, adică 26 aprilie 2024. Decizia este luată de fiecare unitate de învăţământ.

”Săptămâna verde”, anunțată în 2022 ca o săptămână când orele se vor face în aer liber, a fost definită în cea mai recentă metodologie ca o săptămână în care ”se realizează activităţi educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului”. În perioada respectivă nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit, ci va fi un orar special.

Conform ministerului Educației, în cele 5 zile ale programului„Săptămâna verde” se pot desfășura lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, vizionări de documentare, experimente, biblioteci vii, teatru, proiecte de servicii în folosul comunității, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate și alte activități. Clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din cel postliceal vor face activităţi de instruire practice în locul acestor programe.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri