Profesorii din România vor intra într-o grevă de avertisment miercuri, 17 mari, între orele 11:00 – 13:00, în vreme ce o grevă generală pe termen nelimitat este anunțată pe 22 mai. Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a transmis într-o conferință de presă că le recomandă părinților să țină copiii acasă pe durata grevei.

„Fac un apel către părinți să înțeleagă și recomandăm în același timp să țină copiii acasă. Pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă, este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școala și să nu aibă cine să stea cu ei. Dar acolo unde sunt colegi care au spus `nu`, nu au decât să rămână cu ei. Dar greva înseamnă încetarea lucrului și nu se pun asbsențe, nu se predă, nu evaluează, de aceea părinții trebuie să fie alături denoi.

Părinții trebuie să fie alături de noi și trebuie să înțeleagă că dacă vor să aibă învățământ de calitate, nu se poate că dascălii să fie în continuare cuminți. Nu se poate că în anul 2023 un profesor debutant că câștige 2.500 de lei, în condițiile în care un necalificat câștigă de la 4.000 de lei în sus. Aceasta nu e o țară normală. Da, există riscul și o spunem responsabil să se dea peste cap examenul național. Dar vina nu mai e a noastră, ci a guvernanților. Ei trebuie să gândească, a lor este vina și ei trebuie să decidă dacă se vor da sau nu examenele”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Profesorii sunt nemulțumiți de condițiile actuale din învățământ și cer majorarea salariilor personalului, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie. Cadrele didactice solicită salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic și vor instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei. De asemenea, nemulțumiri sunt și în ceea ce privește plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret",s subliniat că membrii de sindicat nu mai pot accepta "tergiversarea adoptării unor decizii care să contribuie la rezolvarea problemelor şi a nemulţumirilor" pe care le au.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri