Profesorii au amenințat că intră în grevă generală pe data de 22 mai, ca urmare a nemulțumirilor legate de salariile primite. Până atunci, pe 17 mai, cadrele didactice vor intra într-o grevă de avertisment, între orele 11:00 - 13:00. Ligia Deca, Ministrul Educației a transmis o primă reacție oficială.

Profesorii sunt nemulțumiți de condițiile actuale din învățământ, iar sindicaliștii cer majorarea salariilor personalului, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.

Ministrul Educației a trimis o primă reacție, în care transmite că a fost semnat ordinul de ministru nr. 4.200 privind Constituirea Comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar și că în zilele următoare vor urma alte negocieri cu liderii din sindicate.

Redăm mai jos mesajul integral primit de la Ministrul Educației:

„La invitația Ministrului Educației, Ligia Deca, în data de 9 mai 2023, la sediul Ministerului Educației, a avut loc o întâlnire între doamna ministru Ligia Deca și reprezentanți ai Ministerului Educației și liderii federațiilor sindicale reprezentative.

În cadrul întâlnirii, a fost discutată și solicitarea reprezentanților federațiilor sindicale, transmisă în scris Ministerului Educației, privind începerea negocierii colective în vederea încheierii Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate.

În acest sens, vă informăm că astăzi, 16 mai 2023, a fost semnat ordinul de ministru nr. 4.200 privind Constituirea Comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, urmând să aibă loc o întâlnire cu reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative pentru stabilirea, de comun acord, a calendarului negocierii.

În ceea ce privește revendicările federațiilor sindicale, Ministerul Educației a manifestat constant deschidere și disponibilitate pentru a soluționa, conform competenței și cu respectarea prevederilor legale în vigoare, revendicările partenerilor de dialog social.

Vă asigurăm că vom continua acest demers și că partenerii noștri vor găsi, în Ministerul Educației, sprijin pentru identificarea celor mai bune soluții pentru angajații din sistemul preuniversitar și universitar”.

Liderii din sindicatele din învățământ au transmis că le recomandă părinților ca pe perioada grevei generale să nu își trimită copiii la școală pentru că profesorii nu vor putea sta cu ei.

„Fac un apel către părinți să înțeleagă și recomandăm în același timp să țină copiii acasă. Pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă, este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școala și să nu aibă cine să stea cu ei. Dar acolo unde sunt colegi care au spus `nu`, nu au decât să rămână cu ei. Dar greva înseamnă încetarea lucrului și nu se pun asbsențe, nu se predă, nu evaluează, de aceea părinții trebuie să fie alături de noi”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri