Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, face apel la cadrele didactice să supravegheze elevii fără să renunţe la greva de avertisment din data de 17 mai, susţinând că este "absolut normal" să nu existe sincope în procesul educaţional, scrie Agerpres.

"Eu fac apel la cadrele didactice, care, sigur, trebuie să desfăşoare protestul la şcoală, să supravegheze elevii, chiar dacă nu ţin orele, pentru că este absolut normal să nu avem sincope în procesul educaţional şi să nu aducem nici necazuri familiilor care ştiu că au copiii la şcoală în anumite intervale orare. Deci fac apel la cadrele didactice, care ştiu că sunt extrem de responsabile şi ţin foarte mult la starea de bine a copiilor, să poată să efectueze această perioadă de supraveghere fără să renunţe la greva de avertisment deja anunţată. Cred că se poate realiza acest lucru şi semnalele noastre sunt că în majoritatea cazurilor lucrurile aşa se vor întâmpla", a transmis marţi Deca la postul de televiziune Digi 24.

Cât despre greva generală a federaţiilor sindicale din învăţământ, anunţată pentru luni, ministrul Educaţiei şi-a exprimat speranţa că nu o să se ajungă în situaţia ca această formă de protest să fie declanşată, menţionând că miercuri va avea o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor din învăţământul preuniversitar.

"Eu încă sper să nu ajungem în situaţia în care această formă de protest, greva generală, să fie declanşată. Noi am avut o întâlnire cu liderii federaţiei sindicale pe 9 mai. Multe lucruri, din păcate, nu ţin de Ministerul Educaţiei. Mâine o să avem o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor din preuniversitar, pentru că avem un proces pe care o să îl demarăm şi anume negocierea contractului colectiv de muncă, unde sunt incluse o serie de chestiuni care ţin de concedii, de facilităţi pentru cadrele didactice, de măsuri de sprijin şi sperăm ca în zilele următoare să aibă loc şi întâlnirile cu reprezentanţii Ministerului Muncii, Ministerului de Finanţe, reprezentanţii Guvernului, care pot să avanseze discuţii şi vizavi de grila salarială, pentru că acolo este chestiunea care doare cel mai tare", a punctat Deca.

Totodată, ea şi-a exprimat încrederea că există responsabilitate atât din partea federaţiilor sindicale, cât şi din partea Guvernului, "în ideea de a găsi un acord, o soluţie rezonabilă, decentă, pe solicitările cadrelor didactice".

"Ar fi, din punctul nostru de vedere, un sacrificiu inacceptabil ca această generaţie de elevi să nu poată finaliza, să nu poată da evaluarea naţională, examenul de bacalaureat şi considerăm că mai este mult până acolo, avem în desfăşurare bacalaureatul special. Bacalaureatul special se desfăşoară în condiţii normale, am verificat acest lucru, ne-am asigurat că acest lucru se întâmplă, în ciuda grevei de avertisment ş.a.m.d. Suntem convinşi că nu-şi doreşte nimeni să avem probleme cu finalizarea anului şcolar sau cu examenele naţionale şi vom găsi soluţiile necesare ca să putem preveni orice fel de întrerupere a procesului educaţional", a spus Deca.

Deca, de acord, în principiu, cu doleanțele profesorilor

„Sunt de acord cu această propunere. S-a făcut un grup de lucru pentru a se construi propunerile de grile de salarizare cu care să mergem la negocieri și acestea au fost transmise către ministerul muncii. cred că orice reformă în educație are nevoie de cadre didactive motivate în acest sens pentru a le reda și prestigiul și pentru a avea și respectul din societate pe care ni-l dorim pentru profesori”, a spus Deca.

„Această promisiune [de creștere a salariului pe medie cu 60% conform noii grile de salarizare din proiectul salarizării unice] a fost făcută de reprezentanții coaliției și eu cred că va fi respectată, dar calendarul e atributul ministerului care realizează acest proces”, a explicat ministrul educației întrebat despre necesitatea prezenței la negocierile cu forțele sindicale a mai multor miniștri. Pe lângă ministrul educației și cel al muncii, vor fi prezenți la negocieri și factori guvernamentali - chiar și Marcel Ciolacu a anunțat că „s-ar putea întâlni” cu liderii sindicali.
Chiar și așa, Deca a subliniat că „interesul copiilor e să avaem un an școlar încheiat în condiții normale”.

Sursa foto: Ministerul Educației - România / Facebook.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri