Sindicaliștii din educație au făcut anunțul legat de greva generală a profesorilor din România. Aceștia au decis ca să continue greva și pentru ziua de mâine, dar abia pe parcursul zilei de joi vor da un răspuns clar în urma negocierilor.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, a declarat că acțiunea de grevă a profesorilor nu vizează doar partea salarială, ci și legat de respectul pentru meseria de dascăl.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri seară, după negocierile cu liderii sindicatelor din învăţământ, că profesorii şi personalul auxiliar ar putea primi un card pentru cariera profesională, sumele propuse pentru a fi acordate fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.

"Faţă de discuţiile anterioare (...) cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale din învăţământ, oferta suplimentară a Guvernului (...) va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi a unei sume în luna octombrie, legate de cele două evenimente foarte importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată (...) profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru luna iunie şi 1.500 lei pentru luna octombrie. S-a solicitat şi am fost de acord ca o astfel de sumă să fie acordată şi pentru personalul nedidactic în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi 500 de lei în luna octombrie", a spus Neacşu.

Secretarul general al Guvernului a precizat că în acest moment nu poate fi vorba despre creşteri salariale şi nici despre acordare de sporuri.

"Este foarte clar în momentul acesta că (...) nu poate să fie vorba de niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt, în momentul ăsta, la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri şi s-a discutat foarte constructiv despre faptul că, în programul de guvernare, (...) prioritatea numărul 1 va fi educaţia. (...) Am convenit ca în cursul dimineţii de mâine să primim un răspuns în ce măsură oferta Guvernului a fost acceptată", a mai spus acesta.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat că este alături de cadrele didactice şi de solicitările acestora, dar şi că profesorii ar trebuie să dea dovadă de mai multă flexibilitate în cadrul negocierilor.

"Sunt alături de profesori şi de solicitările dumnealor. Singurul lucru pe care pot să îl spun şi eu este că, în acest moment, poate că ar trebui mai multă flexibilitate şi din partea dumnealor, pentru că există - şi este jalon în PNRR - noua lege a salarizării unitare şi înţeleg că există decizie în plan guvernamental de a avea această lege aprobată şi în funcţiune până în septembrie. Deci, se pot negocia aceste lucruri - este o întârziere de câteva luni - până la a se ajunge la rezolvarea revendicărilor profesorilor. Dar sunt de acord că au nevoie nu numai de bani. Au nevoie de un mediu profesional corespunzător. Trebuie să redăm demnitatea şi respectul pe care îl merită cadrele didactice", a spus el, în cadrul unei conferinţe susţinute la Palatul Victoria.

Romaşcanu a subliniat că în cadrul discuţiilor, reprezentanţii Guvernului au susţinut negocieri anticipate pentru noua lege a salarizării. El a adăugat că primele măsuri bugetare vor putea fi aplicate abia după rectificare.

"Există o chestiune pe care trebuie să o înţelegem cu toţii. Noi suntem la mijlocul unui buget aprobat, iar primele măsuri bugetare care se pot lua, se pot lua la rectificare. Eu sunt convins că există toată voinţa politică pentru acest lucru. Sunt nişte paşi de urmat. Eu îmi doresc din suflet să găsim resursele necesare ca profesorii să aibă ceea ce îşi doresc. În acelaşi timp, şi profesorii să dea dovadă de flexibilitate, astfel încât copiii să se poată întoarce, să nu pierdem un moment extrem de important, cum sunt examenele de capacitate şi restul lucrurilor", a mai spus el.

Ministrul Culturii s-a declarat convins că se va ajunge la un rezultat "favorabil" în cadrul negocierilor, în contextul în care ambele părţi vor da dovadă de înţelepciune şi vor face compromisuri.

"Nu este cea mai bună perioadă. Eu am un băiat care are capacitatea în această vară, lucru care, într-un fel sau altul, sigur că poate fi afectat de decizia de acum a profesorilor. Eu sunt extrem de convins că se va găsi o soluţie şi, cu înţelepciune şi compromisuri de ambele părţi, vom ajunge la un rezultat favorabil", a afirmat Romaşcanu.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri