Profesorii din România au intrat în a doua săptămână de grevă generală, ca urmare a nemulțumirilor salariale. Negocierile dintre sindicatele din învățământ și Guvern au eșuat, după cele două propuneri ale Executivului de a oferi prime în loc de salarii mai mari. Președintele Federației Sindicatelor din Educație a transmis că examenele sunt în pericol și că putem vorbi de o amânare.

În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi (...) Consider în momentul de față ne-a auzit o țară întreagă, ținând cont că este o solidarizare fără precedent cu cadrele didactice, cu cei care lucrează în sistemul de învățământ. Politicienii nu știu ce au înțeles, mă îndoiesc că au priceput ceva vizavi de ceea ce se întâmplă în momentul de față”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, potrivit Digi24.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că a fost „pregătită” Ordonanța care „va asigura majorări ale veniturilor pentru personalul didactic, auxiliar și nedidactic”.

Este vorba, de fapt, despre aceeași ofertă făcută și până acum și respinsă vehement de către cadrele didactice - o primă de 2.500 de lei pentru profesori, pentru „cariera didactică” și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic. Răspunsul sindicatelor a venit imediat: „Este o formă de dispreț, greva continuă”.

Sindicatele din Educație urmează să ajungă luni, la Ministerul Muncii, unde va intra în discuție Legea Salarizării. Profesorii vor fi prima categorie socio-profesională care va fi primită la negocieri alături de Ministrul Muncii, Marius Budăi.

Calendar BAC 2022 – Sesiunea iunie- iulie. Când susțin absolvenții de clasa a XII-a examenele de la finalul liceului

Greva generală din învățământ aduce incertitudine cu privire la susținerea examenelor de Bacalaureat. Elevii de la clasa a XII-a și a XIII-a au timp în perioada 29 mai – 2 iunie 2023 să se înscrie la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat din anul 2023. 2 iunie este ultima zi de cursuri pentru absolvenții de liceu. Între 12- 21 iunie 2023 vor avea loc probele care testează competențele lingvistice și digitale ale elevilor, adică proba A, B și respectiv C. Probele scrise au loc în perioada 26-29 iunie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri