Este a doua săptămână de grevă generală în educație. Profesorii din învățământul preuniversitar sunt nemulțumiți de salariile mici pe care le încasează, iar criza nu pare să se sfârșească prea curând, în contextul în care Guvernul le-a propus în repetate rânduri sindicaliștilor din educație prime pentru profesori, în loc de majorări salariale. Luni, 29 mai, a început înscrierea la Examenul Național de Bacalaureat, însă doar „pe hârtie”, momentan, pentru că multe licee din țară nu au personal disponibil pentru a emite foile matricole ale elevilor din anii terminali și pentru a procesa cererile de înscriere.

Greva generală din învățământ aduce incertitudine cu privire la susținerea examenelor de Bacalaureat. Elevii de la clasa a XII-a și a XIII-a au timp în perioada 29 mai – 2 iunie 2023 să se înscrie la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat din anul 2023, însă deocamdată nu se pot face înscrieri din cauza grevei generale.

„Nu a început (n.red înscrierea la BAC), a început doar pe hârtie, sunt licee care nu acceptă dosarele pentru că personalul auxiliar este în grevă. Nu sunt toate liceele în situația asta (...) Aștept în cursul zilei de azi și pe grupurile de părinți să iau un feedback”, a declarat pentru wall-street.ro Iulian Cristache (foto), Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP).

Sursa foto: Facebook / Iulian Cristache

Deși s-a intrat în a șasea zi de grevă generală, Guvernul și sindicaliștii nu au ajuns la niciun acord care să ducă la reluarea orelor și la încetarea manifestațiilor din stradă. Sindicaliștii au transmis azi că examenele de final de an sunt în pericol, venind cu un apel către elevi și părinți de a susține cadrele didactice în aceste acțiunile pe care le întreprind. În ceea ce privește atitudinea părinților, Iulian Cristache spune că aceștia au susținut până acum inițiativele profesorii și i-au susținut, însă în eventualitatea amânării examenelor, există posibilitatea ca aceștia să aibă o reacție total neașteptată. „Riscul de amânare a examenelor există și e unul destul de mare dacă se continuă la fel săptămâna aceasta”, susține liderul federației de părinți.

Până acum nu am avut probleme în sensul că deși sunt îngrijorați, cei mai mulți dintre ei au susținut greva numai că acum trebuie să vedem care va fi reacția lor după ce copiii lor nu vor putea fi înscriși la examene. S-ar putea să fie o reacție total opusă (...) Se poate crea această opoziție, însă ei trebuie să înțeleagă și că rolul nostru nu este să ne certăm, copiii nu au nicio vină, Guvernul și sindicatele sunt cei care trebuie să ia o decizie.

Iulian Cristache, Preşedintele FNAP-IP

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din România este de părere că în momentul de față sunt puține șanse de a se ajunge la un consens între Guvern și sindicaliști. Liderii sindicaliști se întâlnesc luni, 29 mai, la ora 14:00, la Ministerul Muncii pentru a discuta despre Legea Salarizării. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că Guvernul ţine cont de revendicările sindicaliştilor şi se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri