Sindicatele din România solicită, într-o scrisoare oficială, să se întâlnească cu Președintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre nemulțumirile profesorilor care au declanșat greva generală. Aceștia vor ca majorarea salariilor personalului din învățământ să fie „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”. Sindicaliștii cer, de asemenea, ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

Liderii de sindicat vor să existe o întâlnire cu Președintele Klaus Iohannis, pe data de 30 mai, la ora 15:30. Iată scrisoarea integrală redactată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală Alma Mater.

„Excelenței sale, Domnului Klaus Werner Iohannis, Președintele României

Excelență,

În data de 10 mai 2023, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Naţională Sindicală „ALMA MATER”, în numele salariaților din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, v-au adresat rugămintea de a stabili o întâlnire cu reprezentantii noştri, pentru a discuta problemele existente în sistemul de învățământ, a căror rezolvare se impunea cu celeritate.

Suntem deja în a șasea zi de grevă generală, iar revendicările legitime ale salariaților din învăţământ au primit un răspuns total nesatisfăcător din partea Guvernului României.

Vă reamintim principalele revendicări care au determinat declanșarea grevei: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

Din păcate, până la acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre aceste revendicări.

În aceste condiții, vă adresăm rugămintea de a vă întâlni cu Birourile Executive ale celor trei federații reprezentative din învăţământ, în data de 30 mai 2023, ora 15:30.

Facem- din nou- apel la Domnia Voastră, în calitate de mediator între stat și societate, pentru a obține, din partea Executivului, soluții reale și imediate pentru sistemul de învățământ.

Pentru a avea o ROMÂNIE EDUCATA, este nevoie de investiții masive în educație și de o resursă umană motivată.

În speranța că veți da curs solicitării noastre, vă asigurăm, Domnule Președinte, de întreaga noastră considerație”.

Sursa foto: presidency.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri