Este a opta zi de grevă în învățământ, iar Guvernul a înaintat o nouă propunere sindicaliștilor: salarii mai mari cu 1.000 de lei pe lună pentru profesori și cu 400 de lei mai mari pentru personalul nedidactic. Impozitate, sumele nete ar fi de 640 de lei pentru profesori și 260 de lei pentru nedidactic, creșteri ce vor fi etapizate pe trei ani. Sindicaliștii au avut timp să decidă până miercuri, la ora 19:00 dacă acceptă oferta salarială propusă în aceeași zi de Guvernul României, după ce anterior au transmis că au nevoie de măriri salariale, nu de prime.

Iată principalele declarații ale liderilor din sindicatele din învățământ:

  • Sindicaliștii din educație au respins oferta Guvernului, greva va continua.
  • „Am comunicat ultimele măsuri: oferta a ajuns în teritoriu, ea se respinge. Greva continuă”, a declarat Marius Nistor, șeful Federației Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET“.
  • Liderii de sindicat cer dublarea sumei de 1.000 de lei (brut), propunerea de majorare a salariilor profesorilor făcute de către Guvern.
  • „Așa cum la Sănătate s-a dat într-o singură tranșă mărirea, așa vrem și pentru Învățământ. Majorarea de la 1 iunie e o altă problemă. Grila e altceva. Am înțeles că Guvernul este hotărât să dea ordonanța vineri”, a declarat Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Ce s-a întâmplat până acum, în a doua săptămână de grevă

Ziua a șasea de grevă

Profesorii din România au intrat în a doua săptămână de grevă generală, ca urmare a nemulțumirilor salariale. Negocierile dintre sindicatele din învățământ și Guvern au eșuat, după cele două propuneri ale Executivului de a oferi prime în loc de salarii mai mari. Președintele Federației Sindicatelor din Educație a transmis că examenele sunt în pericol și că putem vorbi de o amânare.

Ziua a șaptea de grevă a profesorilor

Angajații din învățământ, alături de părinți și elevi (în total peste 20.000 de persoane) au plecat ieri în marș spre de la Piața Victoriei spre Palatul Cotroceni unde liderii de sindicat au avut o întâlnire cu Klaus Iohannis. Șeful Statului le-a transmis federațiilor din educație că va gira un eventual acord care se va încheia între sindicaliști și guvernanți. Deși ieri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat că discuția cu președintele a fost una constructivă, poziția sindicatelor este azi una fermă și anume aceea că grevă profesorilor continuă.

Ziua a opta de grevă a profesorilor

În a opta zi de grevă în învățământ, Guvernul a înaintat o nouă propunere sindicaliștilor: salarii mai mari cu 1.000 de lei pe lună pentru profesori și cu 400 de lei mai mari pentru personalul nedidactic. Impozitate, sumele nete ar fi de 640 de lei pentru profesori și 260 de lei pentru nedidactic, creșteri ce vor fi etapizate pe trei ani.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat liderilor coaliţiei să prezinte, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele din educaţie şi măsurile pe care Guvernul le poate adopta, astfel încât anul şcolar să fie încheiat în bune condiţii, iar calendarul susţinerii examenelor naţionale să nu fie afectat.

Sursa foto: Facebook / Federatia sindicatelor din Educatie Spiru Haret

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri