Ligia Deca, Ministrul Educației a oferit mai multe detalii despre majorarea salariilor profesorilor, dar și despre ce se va întâmpla cu examenele de Evaluare Națională, respectiv Bacalaureat, în contextul în care sindicaliștii din învățământ au respins oferta propusă de Guvern în ultima rundă de negocieri. Greva va continua, așadar, ceea ce va aduce modificări în privința datelor la care se vor susține examenele de final de ciclu.

„Clasele terminale au terminat deja materia, pentru ei este, însă, esențial ca situația scolară să fie finalizată. Pentru celelalte clase vom încerca să nu intrăm foarte mult în vară. Vom face în așa fel încât să putem să recuperăm la începutul anului viitor. Dar pt anii terminali e esențial să revenim la școala. Din nou, nu e o lipsa de recunoaștere a cerințelor profesorilor, dar trebuie să vedem că pt acești copii este un moment important din viața lor.

Luăm în calcul refacerea calendarului de examene, nu există varianta de anulare. Toți copiii din ani terminali vor avea oportunitatea de a susține Evaluarea Națională sau Bacalaureatul. Vva trebui să împingem această perioadă în așa fel încât să avem profesori cu care să desfășurăm aceste examene. Nu putem face examenele fără profesori (...) Prelungirea este firească. Dacă din anumite motive, cum este și acesta, anumite procese nu se pot desfășura, se modifică calendarul anului școlar. Eu cred că niciun cadru didactic nu își dorește ca generația de clasa a VIII-a sau a XII-a să nu dea examenele naționale”, a declarat Ligia Deca într-o conferință de presă.

Perioada de înscriere la Bacalaureat s-a prelungit

Pentru a veni în sprijinul unităților de învățământ preuniversitar în desfășurarea activităților de final de an școlar, care vizează absolvenții claselor a XII-a zi și a XIII-a seral și frecvență redusă, Ministerul Educației a anunțat o schimbare de calendar, în contextul grevei din învățământ.

A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educației nr. 4.339/2023 pentru completarea ordinului de ministru nr. 3.505/2022 privind structura anului școlar 2022 - 2023, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 9 iunie 2023.

În ceea ce privește înscrierile la examenul național de Bacalaureat 2023, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, prin nota 28.142/2023, informații privind prelungirea perioadei de înscriere a candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat 2023 până la data de 9 iunie 2023.

Precizăm că modificările la care facem referire nu afectează în niciun fel calendarul de desfășurare a probelor de evaluare a competențelor sau a probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 sau calendarul de desfășurare a probelor scrise ale Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a.

Calendar Bacalaureat 2023, în forma stabilită inițial care deocamdată nu a fost modificată

Probe orale (evaluarea competențelor)

  • 12—14 iunie 2023 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 14—15 iunie 2023 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 14—16 iunie 2023 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 19—21 iunie 2023 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C

Probe scrise

  • 26 iunie 2023 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 27 iunie 2023 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 28 iunie 2023 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 29 iunie 2023 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

Calendar Evaluarea Națională 2023, în forma stabilită inițial care deocamdată nu a fost modificată

  • 6 - 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională
  • 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română - probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica - probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă - probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 - ora 19:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Ministrul Educaţiei a precizat că, în clasa a VIII-a, se regăsesc 183.000 elevi, iar de clasa a XII-a, aproximativ 142.000 de elevi.

"Având în vedere importanţa ca toţi elevii să îşi poată susţine examenele finale de gimnaziu sau de liceu, rugăm cadrele didactice să ne ajute, să putem finaliza acest an în bune condiţii. (...) Pentru aceste sute de mii de elevi, avem nevoie să ne reîntoarcem la şcoală", a transmis Deca.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri