Profesorii din România au intrat în a treia săptămână de grevă generală, declanșată ca urmare a nemulțumirilor salariale pe care aceștia le au în domeniul în care activează. Negocierile cu sindicaliștii din Educație vor continua, întrucât profesorii nu vor să renunțe la revendicările salariale.

După ce inițial a venit la masa negocierilor cu prime de 2.500 de lei, Guvernul a adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, majorarea salariilor profesorilor (1.000 de lei brut pentru personalul didactic și 600 de lei pentru cel nedidactic). Impozitate, sumele nete ar fi de 640 de lei pentru profesori și 260 de lei pentru nedidactic. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”. Motivul? „Nu sunt bani”, o retorică scoasă la înaintare de guvernanți încă de la începutul grevei din învățământ.

„În momentul în care tu ca țara ai 30-35% economie subterană nefiscalizată, asta e impostură și cinism politic. O persoană sau două nu ar putea fura sau sifona 30-40 de miliarde de euro din PIB dacă nu există un întreg sistem de corupție, de instituții care să concure la așa ceva. Acolo de fapt e miza adevărata a jocului. Dacă s-ar fura cu 10-20 de miliarde de euro mai puțin în fiecare an, am avea dintr-odată bani și pentru educație, sănătate și apărare la un loc”, a declarat pentru wall-street.ro Marian Staș, expert în educație.

Ministrul Educației a transmis că în perioada „31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice“. Ligia Deca este de părere că cele 15.000 de persoane care au renunțat la grevă odată cu publicarea ordonanței date de guvern ar reprezenta un semnal că profesorii revin în clase. Cu toate acestea, angajații din educație sunt în continuare nemulțumiți oferta Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri