Guvernul va adopta în data de 8 iunie un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie prin noua Lege a salarizării pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare, conform Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Executivului, prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie prin noua Lege a salarizării, în urma discuţiei telefonice purtate cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul de învăţământ.

"Memorandumul va fi adoptat în şedinţa Executivului de mâine, 8 iunie 2023, şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare şi utilizarea ca sistem de referinţă a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Garanţiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate şi la nivelul Coaliţiei de guvernare, ai căror lideri şi le-au însuşit în cadrul unui Angajament politic", se arată în comunicat.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, miercuri, înainte de a intra la discuţii la Ministerul Educaţiei, că greva din învăţământ se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de colegi, iar joi sau vineri sunt aşteptaţi din nou 20.000 de sindicalişti în stradă, în Capitală.

Reacția sindicaliștilor din educație

La momentul scrierii acestui articol, aproximativ 53% din totalul angajaților din învățământ - fie ei afiliați la vreun sindicat sau nu - sunt, în continuare, în grevă. La nivelul sindicatelor, aproape 87% dintre profesorii afiliați sunt în grevă, adică peste 134.000 de persoane. Pentru a-i mulțumi pe dascăli, Guvernul a venit cu memorandumul de cinci pagini.

„Noi am cerut act normativ să fie publicat în monitorul oficial și viitoarea lege a salarizării să nu fie etapizată pe un timp îndelungat ci să fie dată într-un termen apropiat, dacă se poate din ianuarie 2024. Vom analiza textul memorandumului și vom vedea ce efect juridic poate să aibă ca să nu ajungem la promisiuni,” a spus un reprezentant al FSLI la Digi24.

Marcel Ciolacu a declarat că „în următoarea grilă salariul debutantului va pleca de la salariul mediu brut pe economie. eu cred că e un moment în care s-au îndeplinit toate cerințele inițiale ale liderilor de sindicat. În acest moment în care avem și un memorandum și o ordonanță, cred că trebuie să ne gândim la copii și să închidem anul școlar. Apoi, cu ministrul muncii, vom lucra să terminăm grila”.

„Mâine, în ședința de guvern, aceste anexe la legea 153 vor intra pe ordinea de zi și se vor rezolva aceste diferențe [la salarizarea celor din sănătate și protecție socială, dar și din zona de apărare și protecție publică],” a adăugat Ciolacu, la Digi 24, vorbind despre potențiala grevă din sănătate. „Nu vorbim de un acord politic, ci de un angajament al meu și al lui Nicolae Ciucă, al celor două mari partide, care și-au asumat această grevă [din educație]”, a subliniat Ciolacu.

Sursa foto: fsli.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri