Guvernul va aproba joi un memorandum prin care se angajează să ofere garanţii suplimentare privind salarizarea profesorilor debutanţi şi investiţiile privind infrastructura din instituţiile de învăţământ.

Totodată, şeful Executivului şi-a exprimat convingerea că odată ce memorandumul va fi publicat în Monitorul Oficial dascălii vor înţelege angajamentul coaliţiei de guvernare şi vor lua decizia de a reveni la catedră.

"Astăzi, tocmai pentru a oferi garanţii suplimentare faţă de concretizarea măsurilor pe care le-am adoptat, vom aproba un memorandum în cadrul unei declaraţii pe care o vom aproba în Guvern şi o vom publica în Monitorul Oficial. Exact cu elementele de referinţă legate de prevederile salariale pentru debutanţii din Educaţie în grila de salarizare specifică noii legi a salarizării şi, desigur, celelalte măsuri care au fost prevăzute în interiorul memorandumului în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură din instituţiile de învăţământ ", a declarat Nicolae Ciucă, la ședința de Guvern, potrivit Agerpres.

El a menţionat şi faptul că şi-a asumat alături de liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, în numele PNL şi PSD, semnarea unui angajament politic pentru a oferi acele garanţii prin care să determine cadrele didactice şi celelalte categorii de personal din Educaţie să reia procesul de învăţământ, pentru a finaliza anul şcolar.

"Aici nu este vorba doar de relaţia dintre membrii sindicatelor şi Guvern, este vorba de impactul şi consecinţele acestor decizii asupra a milioane de copii, asupra a milioane de părinţi, şi, cel mai important, asupra a sute de mii de copii care urmează să susţină Evaluarea naţională şi Bacalaureatul. Toate aceste chestiuni sunt convins că dascălii noştri le înţeleg şi înţeleg de asemenea apelul la încredere şi raţiune pe care-l fac de la masa Guvernului pentru a înceta această grevă şi a putea să finalizăm şi să închidem anul de învăţământ, concretizând tot ceea ce am discutat în documente oficiale care sunt absolut angajante pentru Guvernul României în respectarea angajamentelor pe care le avem faţă de sistemul de educaţie", a mai declarat Ciucă.

Marcel Ciolacu: „Ne-am asumat tot ce am promis”

La rândul său, Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul, format din coaliția de guvernare din care face parte a oferit profesorilor toate revendicările solicitate de liderii de sindicat.

„Ne-am asumat tot ceea ce am promis. Și cred că lucrurile așa se vor întâmpla. Pentru că niciun om politic când își asumă un astfel de lucru nu va face altel. Cred că cei mai importanți sunt copiii și trebuie să liniștim părinții. Până pe 15 iunie o să definitivăm grilă care va intra în nouă lege a salarizării (...) Acest lucru reprezintă un lucru corect: faptul că toate revendircarile liderilor de sindicat au fost acoperite. Nu poți da o OUG care să se refere la o lege viitoare. Îmi pare rău că actualul guvern, coaliția, trebuie să răspundă pentru lucruri pe care trebuiau să le facă alții. Dar acum avem un angajament politic că aceste lucruri se vor întâmpla și se vor întâmpla”, a declarat Marcel Ciolacu, șeful PSD.

Reamintim că Guvernul a venit din nou la masa negocierilor cu o nouă ofertă pentru profesori: un memorandum, mai exact un document fără putere de lege. Acesta prevede că noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Totodată, memorandumul include și prevederi din contractul colectiv de muncă stabilit pentru angajații din învățământul preuniversitar.

Unul dintre aspectele incluse în document prevede ca pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, angajații să aibă dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor/indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri