Romania va suferi de o triplare a ratei de dependenta din sistemul public de pensii, in conditiile in care pana in anul 2050, raportul angajati - pensionari va fi de 1 la 4, a spus Cornelia Coman, presedinte al consiliului de administratie al ING Pensii SAFPAP.
Speranta de viata la nastere in Romania in perioada anilor 2005 si 2050 este estimata a spori de la 68,5 ani la 76 de nai la barbati si de la 75 de ani la 82 de ani in cazul persoanelor de sex feminin, a arata Cornelia Coman (foto) la o conferinta Mediafax. Un prim impact a fost cresterea varstei legale de pensionare de la 63 la 65 de ani la barbati si de la 59 la 63 de nai la femei.

In conditiile actuale, Romania va suferi de o triplare a ratei de dependenta din sistemul public de pensii, in conditiile in care pana in anul 2050, raportul angajati - pensionari va fi de 1 la 4, iar persoanele cu varste intre 60-70 ani au o gama complexa de nevoi comparativ cu anii anteriori.

“Desi preocupati ca venitul de la pensie va fi insuficient, romanii amana semnarea unei pensii private. Astfel, ei sunt mai putin activi in utilizarea instrumentelor financiare pentru asigurarea unui viitor mai bun in comparatie cu alte tari. Totusi, peste 50% dintre romani simt ca nu detin controlul propriilor finante, iar 41% considera ca la pensie vor dispune de resurse financiare mai reduse decat parintii lor”, a daugat ea.

Presedintele consiliului de administratie al ING Pensii SAFPAP a mai aratat ca decizia de a adera la un fond de pensii facultative ar trebui sa fie realizata cat mai devreme, deoarece randamentul si suma primita la maturitatea contractului depend de factorul timp.

„Daca incepi sa contribui cu aceeasi suma la un fond de pensii facultative de la 35 de ani in loc de 25 de ani, vei beneficia de o pensie cu pana la 50% mai mica, iar daca incepi la 45 de ani, vei beneficia de o pensie cu pana la 73% mai mica. La 55 de ani, vei beneficia de o pensie cu pana la 80% mai mica”, a afirmat Cornelia Coman.

Valoarea activelor nete aferente celor doua fonduri facultative administrate de ING Asigurari de Viata - ING Activ si ING Optim - era de 148,07 milioane de lei la sfarsitul anului 2010, in crestere cu circa 70% fata de 2009.

Astfel, la finele lunii decembrie 2010, ING Asigurari de Viata detinea pe piata Pilonului III o cota cumulata, in functie de active, de 45% (sursa: CSSPP).

La aceeasi data, cele doua fonduri din administrarea ING insumau 86.867 de participanti, in crestere cu peste 23% fata de sfarsitul anului 2009 (sursa: CSSPP). Randamentul anualizat de la lansare pana la 31 decembrie 2010 a fost de 10,95% pentru ING Activ si 12,3% pentru ING Optim, in timp ce randamentul mediu anualizat al tuturor fondurilor de pensii facultative din piata in acelasi interval a fost de 8,9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri