Evolutia economiei romanesti din primele doua luni din acest an nu indica semne de revenire, sustine Guy Poupet, francezul care in urma cu mai bine de un an a preluat conducerea BRD - Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata locala dupa valoarea activelor gestionate.
Inceputul anului 2011 nu aduce prea multe vesti bune pentru bancheri si nici nu este diferit de finalul anului trecut. Bancile s-au confrutat in 2010 cu dificultati din cauza nivelului ridicat al costului riscului, iar aceasta problema inca nu a disparut.

"In primele doua luni din 2011 inca nu este cazul sa vorbim despre o redresare a economiei. Inceputul lui 2011 este foarte similar cu sfarsitul lui 2010 si inca nu am detectat o imbunatatire a situatiei economice", a declarat Guy Poupet, presedintele BRD Groupe Societe Generale.

BRD, a doua banca din sistem, a realizat in 2010 un profit net de 501 milioane de lei, cu 36% mai mic fata de profitul net obtinut in 2009, pe fondul unei majorari cu 41% a provizioanelor.Presedintele BRD a explicat ca aceasta scadere a fost cauzata de cresterea costului riscului si de mediul economic dificil.

Costul net al riscului a crescut in 2010 in cazul BRD cu 41%, ajungand la aproape 1,6 miliarde de lei, comparativ cu nivelul de 1,13 miliarde de lei inregistrat in anul precedent.

Francezii de la BRD se asteapta ca in 2011 sa isi mentina activitatea la un nivel similar cu cel de anul trecut, dar tintesc si o usoara crestere.

"Ne asteptam ca in acest an sa ne mentinem activitatea la nivelul din 2010, dar speram sa vedem si o crestere, evident daca economia isi revine. Tintim o crestere de 5% a activitatii de creditare in 2011", afirma Poupet. Soldul creditelor acordate de BRD se situa, la sfarsitul anului trecut, la nivelul de 34,5 miliarde de lei, in scadere cu 1% fata de sfarsitul anului precedent.

Activele BRD au crescut anul trecut cu 2,47%, la 47,494 miliarde de lei, de la valoarea din 2009, de 46,346 miliarde de lei. BRD avea la finalul anului trecut aproximativ 2,5 milioane de clienti si o retea teritoriala formata din 937 de agentii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri