Structura activelor fondului de pensii obligatorii (Pilonul II) administrat de Eureko SAFPP era reprezentata la sfarsitul anului trecut in principal de instrumente cu venit fix, in proportie de 81%, urmata de actiuni cu 10%, potrivit companiei.
“Decizia Eureko de a face publice portofoliile de investitii ale fondurilor de pensii a fost luata cu convingerea ca un plus de transparenta pe aceasta piata este binevenit. Speram ca prin aceasta decizie sa contribuim la cresterea gradului de educatie financiara a populatiei si sa ii ajutam pe participanti sa ia deciziile potrivite in legatura cu banii lor”, a declarat Radu Craciun (foto), director de investitii in cadrul Eureko SAFPP.

Ponderea plasamentelor in obligatiuni de stat romanesti, reprezenta 65 de puncte procentuale din totalul fondurilor investite in instrumente cu venit fix, la nivel portofoliu, insumand 155,15 milioane de lei, adica doua treimi din contributiile participantilor. Valoarea totala a activelor fondului era de 237,65 milioane lei la sfarsitul lunii decembrie din 2010.

Restul, pana la 81%, au fost plasate in obligatiuni emise de grupuri bancare straine, precum LLoyds TSB (2,2%), Royal Bank of Scotland (2%) sau BERD (1,6%), ori in emisiuni de obligatiuni ale administratiilor locale din Romania.

Strategia investitiilor in instrumente cu venit fix in 2010 a avut la baza preferinta pentru maturitati lungi in anticiparea scaderii dobanzilor si o distributie relativ uniforma a rating-urilor emitentilor, altii decat statul roman, potrivit companiei.

Pe de alta parte, strategia investitiilor in actiuni in 2010 a avut in vedere diversificarea si in exteriorul Romaniei datorita perspectivelor economice incerte oferite de mediul economic local si diversificarea prin expunere la piete emergente necorelate cu Europa Centrala si de Est prin intermediul firmelor ce desfac marfuri si produse in aceste regiuni.

O pondere de aproximativ 10 procente din activele totale administrate de Eureko SAFPP au fost plasate in actiuni, acestea insumand 23,4 milioane de lei. Cele mai mari achizitii au fost realizate la BRD Groupe Societe Generale (1,2%), OMV Petrom (1,2%) si Banca Transilvania (0,9%).

Totodata, depozitele bancare reprezinta 7,9% din active, in valoare de 18,4 milioane de lei, iar sumele in curs de decontare, 1,8 milioane de lei, reprezinta 0,8%.

Plasamentele realizate in instrumente derivate reprezinta numai 0,3% din portofoliu, in valoare de 708 mii de lei.

Din punct de vedere al cresterii valorii unitatii de fond, fondul de pensii administrat privat administrat de catre Eureko SAFPP (Pilonul II) a prezentat performanta o performanta, la data de 3 martie 2011, de 5,8% la 6 luni (ocupand primul loc pe Pilonul II in functie de randament), de 10,7% la 12 luni (locul 3) si de 24,4% la 18 luni (locul 4).

Pe Pilonul III, structura activelor fondului de pensii facultative Eureko Confort, in valoare totala de 1,43 milioane de lei, era reprezentata de obligatiuni de stat in porportie de 69,4%.

In acelasi timp, actiunile cumulau o pondere de 13,3% din portofoliu si reprezentau plasamente la companii locale, precum Bursa de Valori Bucuresti (2,6%), Petrom Bucuresti (2,5%) sau Transgaz (2,3%). Depozitele bancare reprezentau 17,6% la data de 31 decembrie 2010.

Strategia de investitii a fondului a fost influentata de faptul ca acest fond este unul relativ tanar, de unde si dimensiunea inca mica a acestuia, diversificarea urmand sa fie mai pronuntata pe masura cresterii fondului, potrivit companiei.

Eureko este un grup de asigurari nelistat la bursa, activ in alte opt tari europene, in afara de tara de origine, Olanda. Obiectul principal de activitate este reprezentat de asigurari – generale, sanatate si protectia veniturilor – si serviciile legate de asigurari de viata si pensii administrate privat.

Grupul este prezent in Romania prin Eureko Asigurari si Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri