Pierderile ungurilor de la OTP, cauzate de provizioanele pentru 8 expuneri mari

Subsidiara locala a grupului bancar OTP din Ungaria a inregistrat pierderi de 23 de milioane de euro anul trecut din cauza provizioanelor constituite pentru opt expuneri mari, unele din zona de real-estate si localizate in Bucuresti, sustine Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank Romania.

OTP Bank Romania a inregistrat anul trecut o pierdere in valoare de 23,2 milioane de euro, pe fondul unei triplari a provizionelor constitutile pentru creditele neperformante, pana la circa 58 de miliaone de euro.

“Deteriorarea portofoliului a aparut la nivelul expunerilor mari, majoritatea in real-estate si, dintre acestea, cele mai multe fiind din Bucuresti. Pierderea a fost, in principal, cauzata de opt expuneri mari”, a declarat Laszlo Diosi (foto), seful subsidiarei din Romania a OTP Bank.

Soldul creditelor neperformante din portofoliul OTP Bank Romania a crescut de 3,5 ori in 2010, pana la 125 de milioane de euro la sfarsitul anului, ponderea aceastora in total fiind de 10,6%.

Diosi a explicat ca asteptarile initiale ale bancii erau ca situatia economica din Romania o sa se imbunatateasca din a doua jumatate a lui 2010, insa acest lucru nu s-a intamplat, iar mediul economic dificil a afectat capacitatea companiilor de a-si achita datoriile catre banca.

“In iulie 2010 am inteles ca scenariul nostru initial nu era in concordanta cu realitatea si ca acesti clienti intampina dificultati. Atunci am conceput un nou plan bazat pe deteriorarea calitatii portofoliului de credite pe care o observasem in piata si, pana la finalul anului, noile estimari s-au realizat”, afirma seful subsidiarei locare a OTP.

Costul riscului pentru OTP Bank Romania este de 5,13% din soldul brut de credit, iar rata de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane este de 70,9%.

Conducerea bancii a decis sa provizioneze orice expunere pentru care exista posibilitatea sa existe probleme, iar finantarile acordate de banca sunt garantate cu ipoteci. Laszlo Diosi estimeaza ca o reducere la nivelul creditelor neperformante se va observa in urmatoarele luni.

“Cel putin jumatate din provizioane sunt mai mult ca sigur ca le vom recupera. Avem ipoteci bune. In unele cazuri vom recupera chiar integral”, a declarat Diosi, adaugand ca banca va reintra pe profit in 2011.

Venitul total al OTP Bank Romania a urcat anul trecut cu 12%, la 82,2 milioane euro. Mai exact, venitul net din dobanzi a urcat cu 16%, la 66,8 milioane euro, iar veniturile din comisioane au urcat cu 20%, la 8,7 milioane euro.

Activele totale ale OTP Bank Romania au crescut in 2010 cu 16% pana la aproximativ 1,5 miliarde de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri