Ritmul mediu zilnic de subscriere al politelor de asigurare obligatorie a locuintelor a scazut de 35 de ori in luna ianuarie 2011, comparativ cu luna decembrie din 2010, in urma informarii MAI cu privire la amanzarea aplicarii amenzilor si a modificarii Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor prin Legea 248/2010.
„De la startul programului (n.r. 15 iulie 2010) si pana in luna septembrie 2010 am inregistrat un ritm mediu de subscriere de 2.000 de polite, care a ajuns la 4.000 in luna noiembrie a aceluiasi an. In ultima luna a anului trecut, am atins nivelul maxim zilnic de 12-14.000 de polite, care a scazut insa brusc la numai 400 pe zi in luna ianuarie a acestui an”, a declarat directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea (foto).

Legea 260/2008 obliga proprietarii sa-si asigure locuintele, insa cei care nu incheie asigurari obligatorii nu beneficiaza, in cazul producerii unui cutremur, alunecare de teren sau inundatie, de despagubiri. Prima de asigurare este diferentiata in functie de tipul de locuinta, de 10 si 20 de euro, iar valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.

"Prin amanarea aplicarii amenzilor, rezulta o strangulare a ritmului de vanzare si consecinta imediata este ca gradul de cuprindere in asigurare obligatorie asumat, parte integranta din Programul Roman de Asigurare la Catastrofe, in primul an nu va fi realizat ", spune Marius Bulugea.

Pana la data de 4 martie anul curent, au fost emise 461.627 de polite de asigurare, din care 389.626 pentru locuinte de tip A si 72.001 pentru locuinte de tip B, ceea ce reprezinta un procent de numai 5,5% din locuintele proprietate privata din Romania, potrivit reprezentantilor societatii. De asemenea, in mediul urban au fost emise 357.354 de contracte, iar in mediul rural 104.273 de contracte.

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a difuzat pe 15 decembrie 2010 o informare de presa in care se preciza ca termenul limita de incheiere a unei polite obligatorii a fost avansat de la 15 iulie 2011, fata de 15 ianuarie cum era initial prevazut.

De asemenea, prin modificarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor prin Legea 248/2010, se insera prevederea conform careia nu intra sub incidenta obligativitatii persoanele fizice si juridice care si-au incheiat deja o asigurare facultativa a locuintelor si care acopera toate riscurile vizate prin asigurarea obligatorie, adica riscul de cutremur, alunecari de teren si inundatii.

El a mai explicat ca PAID dispune de un program de reasigurare de 200 milioane de euro, din care retinerea proprie pentru un eveniment este de 250.000 euro. Retinerea, suma maxima pe care o va plati PAID in caz de dezastru, este redusa pentru a se evita consumarea capitalului propriu pentru plata daunelor, restul fiind achitat de reasiguratori internationali- 44 la numar, printre care se afla si Swiss Re sau Munich Re.

Companiile membre PAID sunt Astra Asigurari, Groupama Asigurari, Clal Romania, Uniqa Asigurari, City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali Asigurari, Carpatica Asig, EuroIns Romania, Grawe Romania Asigurare, Credit Europe Asigurari si ABC Asigurari.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri