Cotatiile monedei nationale s-au intors aproape de 4,19 lei/euro spre finalul sedintei interbancare de joi, dupa ce dimineata cursul a urcat spre 4,2 lei/euro, piata reactionand cu intarziere la datele privind inflatia anuala, care a depasit estimarile analistilor., scrie Mediafax.
Astfel, in jurul orei 16:30 bancile schimbau euro pentru 4,1900 - 4,1915 lei, nivel foarte apropiat de cotatiile de la finalul sesiunii anterioare, de 4,1910 - 4,1915 lei/euro.

Leul s-a depreciat in debutul sesiunii, iar cursul a urcat la 4,1960 - 4,1980 lei/euro, in linie cu regiunea, dupa ce agentia de evaluare Moody's a anuntat ca a redus ratingul Spaniei.

Tot joi, Institutul National de Statistica a publicat datele privind evolutia inflatiei. Inflatia anuala a urcat de la 6,99% in ianuarie la 7,6% in februarie, depasind media asteptarilor analistilor, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor, in special a cartofilor.

Unii dealeri au spus ca datele privind inflatia nu au avut un impact vizibil in piata, dupa aparitia acestora, desi, teoretic, o crestere peste asteptari a inflatiei trebuia sa fie pozitiva pentru jucatorii pe leu, intrucat este posibil ca BNR sa fie nevoita sa majoreze dobanda cheie pentru a tempera inflatia.

Pana la jumatate a zilei, leul si-a temperat din scaderea din debut, iar in jurul orei 13:00, schimburile se perfectau la 4,1920 - 4,1950 lei/euro.

Ulterior, cursul s-a stabilizat aproape de 4,19 lei/euro, in timp ce valutele din regiune au ramas depreciate, miscare generata si de publicarea unor date dezamagitoare despre piata muncii din SUA.

"Datele privind inflatia au decuplat leul de deprecierile valutelor din regiune, insa evolutia a venit pe volume foarte reduse de tranzactionare ", a comentat un dealer.

Analistii Raiffeisen si ING apreciaza ca leul s-ar putea apreciat in urmatoarea perioada si considera putin probabil ca inflatia sa se incadreze in acest an in tinta BNR, de 3% plus/minus un punct procentual.

Pe de alta parte, analistii casei de brokeraj X-Trade Brokers spun ca banca centrala ar putea fi "fortata" sa intervina pentru a tine inflatia sub control, in conditiile in care pretul in crestere al petrolului genereaza noi presiuni inflationiste.

BNR a afisat joi un curs de referinta cu 0,3 bani mai mare, de la 4,1902 lei/euro la 4,1932 lei/euro. Leul a continuat sa se deprecieze usor si in raport cu dolarul american, iar BNR a anuntat o referinta de 3,0290 lei/dolar, cu 1,05 bani mai mare, de la 3,0185 lei/dolar miercuri.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au continuat sa scada usor, de la 4,58 - 5,08% la 4,20 - 4,68%, iar randamentele la depozitele cu scadenta la o saptamana au coborat de la 4,84 - 5,34% la 4,55 - 5,05%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri