"Credem totodata ca aprecierea leului fata de euro pare probabila, deoarece banca centrala va incerca sa atinga tinta de anul acesta, asa ca ne-am revizuit prognoza privind cursul de schimb euro/leu de la 4,25 la 4,15 la sfarsitul trimestrului al doilea. In acelasi timp nu excludem castiguri ale leului pana la o rata de 4,05 lei/euro in urmatoarele trei-sase luni. Totusi, nu credem ca acestea pot fi sustinute si ne asteptam ca la sfarsitul anului la un curs leu/euro de 4,2", se arata intr-un raport al analistilor ING.

Potrivit raportului, estimarea de inflatie a fost revizuita ca urmare a datelor privind evolutia preturilor de consum in luna februarie, avand in vedere totodata si anticipatiile privind pretul petrolului, de circa 130 de dolari pe baril. Analistii se asteapta ca rata inflatiei sa creasca pana la 8,4% in luna iunie si apoi sa scada pana la 6,2% in iulie.

"In urma unor corectii pe parcursul semestrului doi, rata inflatiei la sfarsitul anului s-ar putea situa la 5,7% (prognoza anterioara era 5%). Revizuirea inflatiei este motivul si pentru schimbarea perspectivei noastre privind rata de politica monetara. Credem ca majorari ale acesteia ar putea avea loc incepand cu primul trimestru din 2012", potrivit raportului ING Bank Romania.

Analistii au aratat ca motivul privind estimarea evolutiei dobanzii de politica monetara este legat de comportamentul tipic al BNR, care a reactionat deseori cu intarziere, bazandu-se in special pe evolutiile din trecut.

"De asemenea, intarirea politicii monetare este dificila intr-o economie inca slabita. Declaratiile viceguvernatorului Cristian Popa potrivit carora conditiile monetare par adecvate si o «corectie masiva» a inflatiei este asteptata din august sau septembrie, indica faptul ca BNR va astepta cel putin cateva luni pentru a vedea daca rata inflatiei va scadea asa cum se asteapta", se mai spune in raport.

BNR estimeaza pentru finele lunii martie o inflatie anuala de 6,8%, dar ING se asteapta la o rata de 7,9%, dupa o crestere lunara a preturilor de "doar" 0,5%.

Citeste si:

Analistii considera ca BNR ar putea majora dobanda de politica monetara chiar si spre sfarsitul acestui an, in sedintele din septembrie sau noiembrie, deoarece deciziile de politica monetara au impact intarziat, iar inflatia ar putea depasi asteptarile bancii centrale.

Pentru finele anului viitor, analistii ING anticipeaza o dobanda de politica monetara de 7%, in urcare de la 6,25% in prezent.

Banca Nationala a Romaniei a majorat in luna februarie prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%. Pentru 2011 si 2012, banca centrala a fixat tinta de inflatie la 3% plus/minus un punct procentual.

Inflatia anuala a urcat de la 6,99% in ianuarie la 7,6% in februarie, depasind media asteptarilor analistilor, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor, in special a cartofilor, potrivit datelor publicate joi de INS.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, joi, ca prognoza privind evolutia inflatiei pe parcursul unui an nu se poate face pe baza datelor publicate intr-o luna sau doua si trebuie vazut daca riscurile in legatura cu alimentele si combustibilii persista sau se tempereaza.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordului de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.