Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) a pus totodata la dispozitia Romaniei fonduri de 218 milioane de euro, se arata intr-un raport publicat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), informeaza Mediafax.

BERD a aprobat Romaniei imprumuturi de 799 milioane de euro, din care au fost semnate acorduri pentru 431 de milioane euro, iar 282 milioane de euro au fost furnizate.

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a aprobat pentru Romania o finantare de 795 milioane de euro. Au fost semnate acorduri pentru imprumuturi de 700 de milioane de euro, din care au fost furnizate 437 milioane de euro in perioada mentionata.

IFC a semnat cu Romania acorduri pentru imprumuturi de 168 milioane de euro si a furnizat 90 de milioane de euro.

Citeste si:

Institutiile financiare internationale mentionate au lansat in februarie 2009 un plan comun de actiune pentru sustinerea sistemelor bancare si a activitatilor de creditare a economiei reale in Europa Centrala si de Est (ECE), cu obiectivul de a acorda finantare de pana la 24,5 miliarde de euro in intervalul 2009-2010.

Angajamentele initiale au fost depasite semnificativ, bancile punand la dispozitia sectoarelor financiare din regiune peste 33 de miliarde de euro, se arata in raport.

Programul s-a incheiat la sfarsitul anului 2010, asa cum a fost planificat, dar institutiile financiare vor continua eforturile de sustinere a finantarii economiei reale din regiune, iar modelul poate fi folositor altor zone care au dificultati in transformarea sectoarelor financiare, potrivit BERD.