UniCredit Tiriac Bank a obtinut in 2010 un profit net de 171 milioane de lei (aproximativ 41 de milioane de euro), conform standardelor internationale de raportare financiara, in scadere cu 47,9% fata de rezultatul din 2009, pe fondul cresterii costului de risc. Profitul net al bancii conform standardelor locale de contabilitate a fost de 57,2 miliaone de lei (circa 13,6 milioane de euro).
Activele UniCredit Tiriac Bank au urcat la 20,8 miliarde de lei (4,85 miliarde de euro) la finalul anului trecut, in crestere cu 2% fata de sfarsitul lui 2009.

Banca a inregistrat in 2010 o crestere de 16,6% a profitului operational, pana la 779 milioane de lei (185 milioane de euro), sustinuta de cresterea cu 8% a veniturilor operationale, in conditiile in care costurile operationale au avansat cu doar 0,4%. Raportul intre costuri si venituri s-a imbunatatit, pana la 42,5%, fata de 46,1% in 2009 si fata de un nivel de 53% estimat pentru sistemul bancar.

Volumul creditelor din bilant a urcat cu 12,8% anul trecut fata de 2009, pana la 13,5 miliarde de lei (3,15 miliarde de euro), rata de crestere fiind peste media sistemului bancar. Daca includem creditele externalizate, portofoliul de credite al UniCredit Tiriac Bank s-a plasat la 16,4 miliarde de lei.

Depozitele clientilor au ajuns la 11 miliarde de lei (2,57 miliarde de euro) la sfarsitul anului 2010, in crestere cu 4% fata de finalul lui 2009. Raportul intre credite si depozite la finalul anului trecut a fost de 123%.

“Anul trecut a fost foarte dificil, fiind marcat de modificarile legislative care au pus presiune pe piata bancara din Romania si de recesiunea prelungita – determinata de masurile de corectie din sectorul public si de cresterea gradului de neplata. Ne-am concentrat pe identificarea cererii de credit solvabile si pe adaptarea la noile reglementari, oferind in acelasi timp solutii de restructurare a creditelor pentru clientii care au trecut prin situatii dificile. De asemenea, ne-am axat pe raspunsuri concrete si beneficii reale la provocarile si oportunitatile de zi cu zi ale clientilor. Astfel, am continuat sa ne dezvoltam, iar investitiile noastre in 2010 au depasit 86 milioane de lei”, a spus Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank.

Rata solvabilitatii anuntata de UniCredit Tiriac Bank s-a plasat la 12,5% la finalul anului trecut, potrivit standardelor locale de contabilitate (RAS). Provizioanele nete pentru activele financiare (preponderent credite ale clientelei) au crescut cu 61,8% fata de 2009.

Rata intarzierilor de peste 90 de zile la plata creditelor a ajuns la 10,8% in 2010 in cazul UniCredit, peste nivelul inregistrat in anul precedent. Costul de risc anualizat s-a plasat la 294 puncte de baza. Acoperirea cu provizioane a portofoliului de credite a crescut pana la 6,8%. Volumul creditelor restructurate de banca a reprezentat 19% din portofoliu la finalul anului trecut.

Rentabilitatea anualizata a capitalurilor proprii (ROE) s-a plasat la 7,5%, iar rentabilitatea activelor (ROA) la 0,8%.

Rasvan Radu, seful UniCredit Tiriac Bank, atrage atentia, insa, ca cererea pentru credite va ramane limitata si in 2011.

„Estimarile pentru 2011 iau in calcul o redresare economica lenta, alimentata de cererea externa si de o anumita revigorarea a industriei. Cererea de credit va ramane limitata, iar costul riscului va atinge probabil varful pe parcursul acestui an. Tendinta de scadere a gradului de indatorare va persista in perioada urmatoare, in special in sectorul de retail. Noi ramanem flexibili in analiza oportunitatilor pe termen scurt, mediu si lung, ne mentinem strategia de dezvoltare si, in calitate de banca europeana de top, dorim sa ne folosim din ce in ce mai mult capacitatile ca furnizori de servicii financiare”, a adaugat Rasvan Radu.

Activele totale consolidate ale UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation si UniCredit Consumer Financing s-au plasat la 23,8 miliarde de lei (5,55 miliarde de euro) la finalul lui 2010, in crestere cu 1,7% fata de sfarsitul lui 2009, iar profitul net consolidat al celor trei entitati a fost de 145 milioane de lei (34,4 milioane de euro). Capitalul social al bancii a avansat cu 8,7%, pana la 2,4 miliarde lei.

Banca a operat o serie de optimizari, fara a-si redimensiona insa reteaua teritoriala, incheind anul cu 235 de sucursale si 3.007 angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri