Cutremurul din Japonia ar putea avea ca efect cresterea costurilor de reasigurare ale companiilor romanesti, care la randul lor ar putea majora cu 10-20%, pe termen mediu, tarifele de prima practicate pentru asigurarile de bunuri si cladiri, conform Mediafax.
"Piata asigurarilor din Japonia este una dintre primele trei in privinta valorii si toti reasiguratorii sunt prezenti acolo. De regula, un eveniment precum seismul din Japonia are ca efect cresterea cotatiilor la primele de reasigurare la nivel international. La randul lor, asiguratorii romani vor fi nevoiti sa majoreze tarifele la politele property daca reasiguratorii scumpesc contractele", a declarat Mihnea Tobescu, directorul general al Chartis Romania (fost AIG Romania).

El a adaugat ca, pe termen scurt, politele emise de asiguratorii romani pentru bunuri si cladiri nu se vor scumpi pentru ca acestia au deja contracte de reasigurare, incheiate la un anumit cost.

"Negocierile prinvind contractele de reasigurare incep in toamna. Cel mai probabil, s-a putea sa asistam la o majorare a cotatiilor de prima in 2012. Nu pot sa avansez un procentaj pentru ca totul depinde de cat de mult vor fi afectati reasiguratorii de cutremurul din Japonia, de sumele pe care vor fi nevoiti sa le achite drept despagubiri", a spus Tobescu.

La randul sau, directorul general al brokerului de asigurari Marsh Romania, Cristian Fugaciu, a afirmat ca piata de asigurarilor de bunuri si cladiri din Romania este "destul de ieftina" datorita competitiei crescute dintre asiguratori.

"Criza din Japonia nu va avea un efect imediat asupra pietei locale intrucat o eventuala crestere a costurilor de reasigurare se va resimti in timp. Totusi, daca vor creste costurile de reasigurare - ceea ce e posibil sa se intample daca luam in considerare alte catastrofe naturale precum uraganul Katrina - este foarte posibil sa vedem o crestere a preturilor pe acest segment si in Romania pe termen mediu. Insa, data fiind competitia puternica dintre asiguratorii locali pe acest segment, nu credem ca e posibil ca aceasta crestere de preturi sa depaseasca 10-20% pe termen mediu, nu scurt", a spus Fugaciu.

Japonia a fost lovita vineri de un cutremur violent, cu o magnitudine de 8,9 grade, care a provocat valuri tsunami si a fost urmat de numeroase replici puternice.

Pagubele economice din regiunile japoneze afectate de cutremur se vor plasa la 170-180 miliarde dolari, potrivit unei analize Credit Suisse. Conform estimarilor analistilor, citate de Wall Street Journal (WSJ), costurile companiilor de asigurari s-ar putea situa intre 10 si 25 de miliarde de dolari.

Spre comparatie, in urma cu­tremurului din Romania din martie 1977, fost compania de asigurari de stat ADAS a platit pagube de 5 miliarde de dolari, din care aproape jumatate au fost recuperati din reasigurare.

In Romania, piata asigurari generale a scazut cu 7,5% anul trecut, la 6,69 miliarde de lei, in timp ce politele de viata au adus subscrieri de 1,67 miliarde de lei, in urcare cu 2,3% fata de 2009, potrivit datelor preliminare ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

In grupa asigurarilor generale, clasa de asigurari de incendiu si calamitati naturale a crescut cu 3,9%, la 934,74 milioane de lei si a ajuns la o pondere de 14,5% in totalul subscrierilor, de la 12,9% in 2009.

In privinta despagubirilor, sumele achitate de asiguratori au crescut cu 17,9%, la 248,77 milioane de lei. Ponderea acestor plati in total desagubiri a urcat de la 4,07% la 5,23%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri