Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre vrea sa finanteze, in urmatorii patru ani, pana la 15 proiecte in Romania, in valoare de maximum 200 de milioane de euro, potrivit noii strategii a institutiei, care va fi aprobata de Consiliul Directorilor pana la finele lunii aprilie, informeaza Mediafax.
"In fiecare an vrem sa identificam proiecte noi in valoare de 40-50 de milioane de euro pentru Romania, ceea ce ar inseamna finantari de pana la 200 de milioane de euro pana in 2014. In prezent banca negociaza finantarea a opt proiecte, in valoare de 70-80 de milioane de euro, suma care poate fi mai mica sau mai mare la finalul discutiilor", a declarat presedintele bancii, Andrey Kondakov.

Institutia are in portofoliul activ 105 proiecte, in valoare de 1,1 miliarde de euro, iar anul trecut a realizat un castig net de 12 milioane de euro, in contextul in care a fost profitabila in fiecare an din 2005.

Presedintele Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BCDMN) a vorbit despre faptul ca unele companii au avut nevoie de restructurarea finantarilor contractate de la banca, dar a mentionat ca printre acestea nu se afla niciun proiect din Romania.

Totodata, el a precizat ca banca are o singura finantare neperformanta, care nu a fost cauzata de criza intrucat dateaza din 2005.

BCDMN a finantat 22 de proiecte in Romania, in valoare de 220 de milioane de euro, dar in prezent mai sunt active doar sase proiecte, in suma de 94 milioane de euro.

"Banca a aprobat proiecte pentru Romania in valoare de 220 de milioane de euro, ceea ce reprezinta 10% din portofoliul total. Puteti spune ca nu este prea mult, dar eu as spune ca nu este nici putin. Ne-am confruntat cu reducerea competitivitatii dupa ce Romania a intrat in UE intrucat companiile locale au avut acces la finantare mult mai ieftina, cu care nu ne putem compara", a spus Kondakov.

El a aratat ca pentru acordarea de finantare ieftina, BCDMN ar trebui sa aiba state donatoare, dar acesta nu este cazul intrucat fiecare din cele 11 tari actionari incearca sa-si recupereze partea de finantare.

"Niciunul dintre statele care au actiuni nu este pregatit sa se comporte ca un donator. Apoi, niciunul nu are rating ridicat acordat de agentiile internationale. Platim pentru riscul unora dintre actionari, cum ar fi Grecia. Totusi, chiar si cu aceasta competivitate redusa putem gasi si finanta proiecte in Romania", a spus Kondakov.

El a aratat banca se pregateste sa lanseze o noua emisiune mare de obligatiuni, in valoare de 500 de milioane de dolari.

"Ultima emisiune importanta de obligatiuni a fost lansata in mai 2009, iar pretul a fost egal cu Libor plus 4,75 puncte procentuale. Privind retrospectiv si la preturile actuale este un pret mare, dar la momentul acela parea destul de rezonabil. Acum cotatiile in cele mai bune cazuri sunt de doua ori mai mici, deci atat de mult s-a imbunatatit situatia bancii", a continuat Kondakov.

Totodata, Valentina Siclovan, vicepresedinte pentru Trezorerie, Buget si Managementul Riscului al BCDMN, a precizat ca pretul finantarilor acordate de BCDMN trebuie sa acopere costul de finantare al bancii, sa includa o marja minima pentru acoperirea costurilor administrative si doua comisioane, dintre care unul negociabil, de pana la 1%, si celalalt pentru motivarea clientilor sa traga fondurile puse la dispozitie.

Exemple de proiecte finantare in Romania sunt Transgaz (40 milioane de euro), Petrom (peste 30 milioane de euro), Turceni (20 milioane de euro), Erdemir (18 milioane euro), Rompetrol (13 milioane de euro), Telemobil (12 milioane de euro), Terapia (11 milioane de euro), Banca Commerciala Carpatica (10 milioane de euro).

In cazul companiei farmaceutice Terapia Cluj-Napoca, BCDMN a participat cu 11 milioane de euro la finantarea unui proiect de 33 milioane de euro pentru extinderea si modernizarea facilitatilor de productie, dar si pentru intretinerea acestora.

Siclovan a precizat ca oficialii institutiei sunt in prezent in procesul de a vizita toate tarile membre si de a pregati strategiile de tara.

"Romania este a patra tara vizitata si am avut ieri (luni, n.r.) discutii cu Ministerul Finantelor, pentru ca de acolo vine capitalul bancii, cu Banca Nationala ca sa aflam ce se intampla in cadrul acordului cu FMI, UE si BM, am avut intalniri cu Agentia de Intreprinderi Mici si Mijlocii sa vedem cum putem sa fim mai implicati in acest sector. Din pacate Romania nu a fost foarte prezenta in portofoliul bancii pentru ca inainte de criza financiara companiile aveau alte optiuni, costurile nu au fost atractive pentru clientii romani", a spus Siclovan.

Ea a precizat ca in momentul de fata banca negociaza cu cinci companii si trei banci incheierea de parteneriate de finantare, fiind vorba despre companii de leasing, producatori din industrie si banci.

"S-a terminat contractul cu Carpatica si suntem aici sa identificam noi banci", a continuat oficialul BCDMN.

Pe de alta parte, presedintele BCDMN a mentionat ca economia Romaniei arata semne de imbunatatire graduala si ca perspectivele pe termen mediu arata si mai bine, cu rate de crestere medii de 2,5-3,5% pana in 2014.

Romania controleaza 14% din Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre, fiind al patrulea mare actionar al institutiei, dupa Rusia, Turcia si Grecia (cu cate o participatie de 16,5%).

Banca acorda finantari pentru proiecte, companii si investitii in capital, dar si garantii.

Creditele pe termen mediu si lung date de BCDMN sunt in valoare de minim 4 milioane de euro si de maxim 38 milioane de euro, dar pentru creditele suverane nu exista limita maxima. Scandenta imprumuturilor este in medie de 5-7 ani si de 10-15 ani pentru cele suverane, existand si posibilitatea unei perioade de grantie de pana la 2 ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri