Discutiile privind independenta Bancii Nationale a Romaniei fata de evenimentele de pe scena politica s-au amplificat in ultima perioada, existand voci ce sustin ca banca centrala a devenit un actor pe aceasta scena, precum si opinii conform carora conduita autoritatii monetare este una adecvata. Este sau nu banca centrala neutra din punct de vedere politic?
Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a afirmat ca Banca Nationala a Romaniei a devenit un jucator si in arena politica, si nu s-a limitat doar sa "tina spatele politicienilor", astfel ca este posibil ca tehnocratii Bancii Nationale "sa mai si incaseze", pentru ca in politica "pumnii se dau la gramada".

In opinia lui Lazaroiu, in ultima vreme BNR a inceput sa joace mai activ pe scena politica, adica mesajele sale au devenit mai orientate evaluativ spre actiunea oamenilor politici, cei care, de altfel, au parghiile executive reale, dintre care bugetul este de departe cea mai importanta.

Ca reactie fata de aceste afirmatii, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu, a declarat ca "BNR este o institutie prea mare in tara noastra incat sa raspunda postarilor facute de Sebastian Lazaroiu, pe blogul sau".

Opiniile sunt impartite in randul economistilor si analistilor. O parte dintre ei sustin ca banca centrala isi pastreaza independenta, in timp ce altii cred ca aceasta s-a pierdut in urma cu mult timp. De asemenea, exista si un argument conform caruia interventiile verbale ale guvernatorului BNR legate de politica fiscala si bugetara sunt impuse de contextul economic dificil din ultimii ani.

"Banca centrala nu mai este de multa vreme nici independenta, nici neutra din punct de vedere politic. Surpriza este ca de abia acum sesizeaza unii analisti. Semnalele in acest sens se regasesc pe multiple dimensiuni: masuri de politica monetara luate pentru componenta de imagine publica, masuri de politica monetara evitate deoarece nu aveau continut propagandistic, sicanari ori promovari ale deciziilor guvernamentale in functie de context, declaratii cu continut mai mult politic decat economic realizate sub pretexte auto-generate", explica analistul economic Lucian Isar.

El sustine ca o comparatie cu comportamentul altor autoritati monetare arata diferentele de discurs si de maniera de implementare a masurilor. "De exemplu, suntem probabil singura tara care a trecut prin cea mai mare grea perioada a recesiunii fara sa scada dobanda de interventie", a adaugat Isar.

Economistul Daniel Daianu subliniaza, insa, ca si pe plan international se intra intr-o perioada in care independenta bancilor centrale este dezbatuta des. "Bancile centrale din lume au fost nevoie sa iasa din matca loc din cauza crizei, care le-a obligat sa intervina si pe alte planuri. Banca Centrala Europeana a ajuns, de exemplu, sa cumpere obligatiuni suverane", explica Daniel Daianu.

Daianu sustine ca declaratiile guvernatorului Mugur Isarescu referitoare la politica fiscala sau bugetara nu trebuie sa fie privite ca o interventie politica si subliniaza ca si Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a avut astfel de opinii publice si a criticat guverne.

"Noi nu facem bine deosebirea dintre policy si politics, iar diferenta este esentiala. Una este sa spunem ca o banca centrala isi depaseste un mandat de gestionare a unei componente a politicii economice fiindca este obligata de context si alta este sa spunem ca a devenit un jucator politic", a subliniat economistul Daniel Daianu.

Luciar Isar considera, pe de alta parte, ca istoria a aratat ca autoritatea monetara romana s-a implicat cu sfaturi si masuri in toate guvernarile. "Pe masura ce sustinerea publica a guvernarii se diminueaza se poate observa un proces de delimitare inclusiv de propriile initiative pentru a pastra capitalul de imagine, singurul desiderat care inca nu a fost ratat", concluzioneaza Isar.

Andrei Radulescu, senior analist in cadrul Target Group, considera ca banca centrala actioneaza in concordanta cu statutul sau, care prevede independenta politica. “Chiar daca in interviurile acordate, oficialii BNR atrag atentia cu privire la ceea ce ar trebui sa se intample cu guvernarea politica (cu politica bugetara, cu dezechilibrele din sistemele de asistenta sociala) acest lucru nu ar trebui sa fie interpretat ca o implicare in arena politica", sustine Radulescu.

El este de parere ca discutiile din presa legate de posibilitatea ca un tehnocrat din BNR sa preia sefia guvernului trebuie sa fie privite ca o stire pozitiva. "Am avea un premier care stie macroeconomie!", afirma analistul din cadrul Target Group. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a ocupat functia de premier intre anii 1999 si 2000, fapt ce a condus la acel moment la un plus de credibilitate si a contribuit la stabilizarea macroeconomica.

"Se pune problema sa avem un mix de politici macroeconomice, sa existe o combinare adecvata intre politica monetara a bancii centrala si politica bugetara a guvernului. Daca ne uitam la mixul de dupa Revolutie, nu prea putem vorbi de performanta. Si aceasta, in general, din cauza politicii bugetare. In general, pe plan intern, BNR (prin politicile sale) a trebuit sa substituie si politica bugetara", concluzioneaza Andrei Radulescu.

Conform statului, Banca Nationala a Romaniei este o institutie independenta al carei obiectiv fundamental este asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor. In statut se mai prevede ca BNR sprijina politica economica generala a statului, insa fara a prejudicia indeplinirea obiectivului sau fundamental.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri