"Comparativ cu 2009, volumul de prime intermediate de catre brokerii a scazut nesemnificativ, cu numai 0,5%. Acest procent este mult mai mic decat scaderea cu 5,7% a subscrierilor de catre asiguratori, fapt care arata ca brokerii au reusit, prin eforturi sustinute, sa nu fie afectati de efectele crizei economice. De altfel, daca subscrierile nu s-ar fi contractat in 2010 cu 5,7%, gradul de intermediere prin brokeri ar fi ramas la nivelul din 2009", a spus Toncescu, prezenta la conferinta nationala a brokerilor din domeniul asigurarilor.

Ponderea primelor intermediate de firmele de brokeraj in total piata a crescut insa cu doua puncte procentuale, la 38,2%.
Potrivit datelor CSA, piata de brokeraj este foarte concentrata, circa 83% din primele intermediate fiind realizate de un numar de 100 de brokeri, dintr-un total de 530 de brokeri autorizati sa functioneze la finele anului 2010.

"Negocierea contractelor de asigurare si reasigurare a adus brokerilor venituri in suma de 510,9 milioane lei, in crestere cu 7% fata de 2009. Acest tip de venituri reprezinta 95,3% din veniturile totale realizate din activitatea de brokeraj", a mai spus presedintele CSA.

Regularizarile de daune, care au fost realizate de un numar de 26 de brokeri in 2010, au generat venituri de circa 11,6 milioane lei, nivel similar cu cel din anul anterior.

Citeste si:

Celelalte tipuri de venituri din activitatea de brokeraj au fost in suma de 13,6 milioane lei, nivel similar cu cel din 2009.

"In total, veniturile realizate din activitatea de brokeraj in 2010 au fost in suma de 536,1 milioane lei, in urcare cu 6% comparativ cu 2009. De altfel, acest ritm anual de crestere a veniturilor totale din activitatea de brokeraj a fost mai bun decat cel inregistrat in anul anterior, de 3%", a spus Toncescu.

Presedintele CSA a afirmat ca potentialul asigurabil din Romania este in continuare foarte ridicat, insa pentru a creste gradul de intermediere este absolut obligatorie continuarea eforturilor de pregatire profesionala a brokerilor de asigurare si a intermediarilor, in general, dar si a eforturilor de educare a publicului.

"Pot sa va asigur ca autoritatea de reglementare si supraveghere pe care o reprezint se va implica direct in acest sens, in paralel cu imbunatatirea cadrului legislativ pe masura identificarii unor aspecte ce ar putea crea probleme, dar si pe masura modificarii legislatiei europene", a mai spus Toncescu.