Nivelul dobanzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele platite deja Fondului de Garantare si constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de banci in cazul diminuarii la jumatate a garantiei statului in programul Prima Casa, iar Guvernul vrea o solutie intr-o saptamana.
"Trebuie ca in urmatoarea saptamana sa se discute cu BNR ce sistem de provizionare va fi acceptat in cazul reducerii la jumatate a garantiei statului si cum va fi inregistrata ipoteca, precum si avansul minim acceptat, pentru ca banca centrala a aprobat norme de prudentialitate pentru fiecare banca in parte. BNR a facut oricum derogare de la norme in programul Prima Casa, dar creditul era acoperit 100% de garantia statului. Acum s-ar putea sa nu mai fie de acord cu un avans minim de numai 5%", au declarat surse bancare, potrivit Mediafax.

Bancile au ridicat problema modului de tratare a garantiei ipotecare constituite de clienti
, care va fi scriptic impartita intre institutiile de credit si stat, dar executarea va functiona, cel mai probabil, pe principiul creantei bugetare, intrucat procedurile sunt mult mai rapide. In cazul bancilor, executarea unor garantii se poate prelungi pe perioade chiar mai lungi de doi ani.

Un alt aspect tehnic care va trebui negociat priveste comisioanele deja achitate de catre banci la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) pentru garantii reprezentand 100% din valoarea creditelor acordate in cadrul programului. In opinia bancherilor, pentru noile credite ce vor fi acordate pe baza diminuarii garantiei deja contractate ar urma sa se plateasca doar un comision modic, care sa acopere costurile de procesare a documentelor.

"Pentru toate problemele ridicate, Guvernul a propus un termen de solutionare de o saptamana, destul de greu de realizat. In primul rand, vor fi discutii mai complexe la nivelul BNR. Va trebui sa vedem daca in noile conditii banca centrala va accepta aceleasi derogari de la norme", au adaugat sursele citate.

Ce vrei sa afli despre PRIMA CASA si despre evolutia pretului la apartamente? Pune aici intrebarile: Live-Text - Preturile apartamentelor in 2011: Scenarii cu si fara Prima Casa

Majoritatea bancilor au cerut si posibilitatea de a majora dobanda in cazul unei garantii diminuate cu 50%, intrucat riscurile asumate sunt semnificativ mai ridicate.

Pe de alta parte, mai multe institutii de credit au lansat in ultima perioade oferte de creditare in conditii de pret similare celor practicate in cadrul programului Prima Casa.

Posibilitatea impartirii in mod egal a riscului de garantare a creditelor acordate pentru cumpararea unei locuinte a fost analizata, marti, de seful Guvernului cu reprezentantii bancilor, la sediul Ministerului Finantelor, urmand ca discutiile tehnice sa fie finalizate in decurs de o saptamana.

Premierul a argumentat ca impartirea riscului va conduce la dublararea atat a valorii creditelor, in prezent de 1,5 miliarde euro, cat si a numarului de beneficiari.

Boc a precizat ca preluarea de catre banci a unei parti din riscul aferent acestor garantii este optionala, iar contractele de creditare vor fi modificate doar intre banci si Fondul de Garantare, fara a afecta clientii si fara a fi schimbate conditiile legate de dobanzi.

Propunerile venite din partea bancilor in timpul discutiilor au vizat si majorarea plafonului de garantare pentru un credit, stabilit in prezent la 60.000 de euro, precum si posibilitatea finantarii clientilor care au achizitionat deja un apartament, dar vor sa se mute intr-o locuinta de clasa superioara.

Guvernul a decis, in ianuarie, ca programul Prima Casa sa continue si in acest an
, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat in luna iulie pentru a doua parte a anului. Acest plafon a fost deja epuizat in proportie de 50%.

Ce vrei sa afli despre PRIMA CASA si despre evolutia pretului la apartamente? Pune aici intrebarile: Live-Text - Preturile apartamentelor in 2011: Scenarii cu si fara Prima Casa


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri