Soldul creditului acordat firmelor si populatiei a scazut in februarie cu 0,6% (1,3% termeni reali), la 206,6 miliarde lei, pe fondul diminuarii cu 0,9% a impruturilor in valuta si avansului cu 0,1% a finantarilor in lei, reducerea fiind mai accentuata in cazul populatiei, pe ambele componente, potrivit Mediafax.
In termeni reali, creditul in lei s-a diminuat cu 0,7%, in timp ce creditul in valuta exprimat in euro a coborat cu 3,4 milioane euro, potrivita datelor publicate de Banca Nationala Romaniei.

BNR nu furnizeaza date procentuale privind evolutia creditului in valuta calculat in euro, iar dinamicile finantarilor in deviza straina exprimate in moneda nationala sunt influentate de evolutia cursului de schimb.

Comparativ cu februarie 2010, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 3,7% (-3,6% in termeni reali), pe seama majorarii cu 8,4% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 5,6%) si a diminuarii cu 3,2% a componentei in lei (-10,0% in termeni reali).

Finantarile pentru populatie au scazut in februarie atat in lei, cat si in valuta, cu 0,9%, respectiv cu 1,1%. Anualizat, creditul in lei pentru gospodarii a avut un recul de 7,3%, la 35,11 miliarde lei, in timp ce creditul in valuta a urcat cu 7,7%, la echivalentul a 64,6 miliarde lei.

In cazul firmelor, finantarea in lei a crescut in februarie cu aproape 1%, dar imprumuturile in valuta si-au redus soldul cu 0,8%.

Comparativ cu luna similara a anului trecut, stocul de credite in lei pentru companii a urcat cu 0,5%, la 41,8 miliarde lei, iar totalul creditelor in derulare acrodate in devize straine a avut cel mai mare avans dintre toate categoriile, de 9,1%, pana la 65 miliarde lei.

Creditul guvernamental s-a diminuat in luna februarie 2011 cu 0,2%, pana la 62,41 miliarde lei. Fata de februarie 2010, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 22,6% (13,9% in termeni reali).

Masa monetara in sens larg (M3) a fost la sfarsitul lunii februarie 2011 de 198,13 miliarde lei, cu 0,5% sub nivelul din ianuarie (-1,3% in termeni reali). In raport cu februarie 2010, masa monetara s-a majorat cu 5,6% (-1,8% in termeni reali).

Cel mai mare avans l-a avut numerarul in circulatie, cu 2,6% in februarie si 10% pe ultimele 12 luni, la 27,07 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri