Economisirea a devenit tot mai importanta pentru romani anul trecut, pe masura ce criza si datoriile la banci au inceput sa ii streseze mai mult, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de IRSOP in a doua parte a anului 2010. Astfel, 74% dintre romanii care au participat la studiu au precizat ca se gandesc sa reduca cheltuielile si sa economiseasca.

Peste jumatate dintre romani preferau in 2010 economisirea mai mult decat creditele, in crestere fata de 2009 cand procentul acestora era de doar 39%, potrivit unui studiu realizat de IRSOP si prezentat de BCR Banca pentru Locuinte. Mai mult, circa 77% dintre romani au fost stresati in 2010 de datoriile la banci, in crestere fata de anul precedent cand procentul era de 69%.

"Mai mult de jumatate din populatie si-a schimbat comportamentul in criza, preferand economisirea in locul creditelor, iar acest fapt este unul pozitiv pentru sistemul de economisire-creditare", sustine Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.

Comportamentul de consum al populatiei s-a schimbat in 2010 din cauza crizei. Mai exact, 56% dintre romani si-au schimbat comportamentul de consum din cauza crizei, iar 74% dintre respondenti nu vor sa achizitioneze bunuri scumpe.

"O sa vedem in continuare o crestere in zona de interes pe partea de economisire. Ma astept in continuare sa se dezvolte aceasta parte a orientarii pe termen mediu si lung si din discutiile pe care le avem cu clientii vedem o schimbare de mentalitate fundamentala", a adaugat Alexandru Ciobanu.

Doar 6% dintre romani au economisit in fiecare luna in 2010, suma medie economisita fiind de 85 de euro pe luna, in scadere cu circa 35% fata de anul precedent. In 2009, circa 12% dintre romani economiseau lunar, iar suma medie economisita era de 132 de euro pe luna. Studiul IRSOP mai arata ca 13% dintre romani au economisit o data la 2-3 luni in 2010, iar 4% au economisit o data la 4-12 luni.

Ponderea persoanelor care nu au economisit pe parcursul unui an a crescut in 2010 pana la 77%, de la nivelul de 69% din 2009.

Pe de alta parte, 79% dintre romani sustineau in 2010 ca intentioneaza sa investeasca in urmatorii 5 ani in imbunatatiri locative (renovari, reparatii majore, dotari noi sau in centrale termice), in scadere fata de anul 2009, cand interesul era mai ridicat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
BCR raporteaza o scadere a profitului cu 65,6% in primele 9 luni