Piata romaneasca de leasing ar putea creste in acest an cu pana la 10%, raportat la volumul finantarilor acordate comparativ cu 2010, estimeaza Antoaneta Curteanu, directorul general al societatii UniCredit Leasing, liderul pietei de profil cu o cota de piata de 20% anul trecut.
Antoaneta Curteanu (foto), seful UniCredit Leasing, a preluat functia de presedinte al ALB - Asociatia Societatilor Financiare, inlocuindu-l pe Bas Hoekstra, directorul general al ING Lease.

De asemenea, Asociatia Societatilor Financiare (ALB) previzioneaza o evolutie constanta a pietei in 2011, de stagnare a volumului de finantari acordate, comparativ cu anul precedent. ALB reprezinta o pondere de 91% din piata de leasing financiar si 63% din totalul pietei creditului de consum acordat de societatile financiare nebancare (IFN).

In anul 2010, membrii ALB au finantat active in valoare totala de 1.024 milioane euro (91%), iar companiile neafiliate in valoare de 97 milioane euro (9%), astfel incat totalul contractelor semnate in aceasta perioada (dupa valoarea activelor finantate) de catre membrii ALB si companiile neafiliate insumeaza 1.121 milioane euro.

Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca 21% (238 milioane euro) din total au vizat echipamentele, 16% (171 milioane euro) sectorul imobiliar si 63% (712 milioane euro) sectorul transporturilor. Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 64% din total, urmat de sectorul companiilor captive, cu 22%, si de sectorul companiilor independente cu 14%.

In domeniul transporturilor, evolutia finantarilor in anul 2010 indica pastrarea unei ponderi constante pe categorii de vehicule, dupa cum urmeaza: autoturismele detin o cota de 61%, vehiculele comerciale grele 23%, vehiculele comerciale usoare 15% din total, iar alte tipuri 1%.

In anul 2010 in cadrul finantarii echipamentelor este interesant de mentionat faptul ca ponderea sectorului constructiilor este in scadere de la 23% la 13%, in timp ce finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta (8% echipament agricol, 8% echipament medical, 7% industria alimentara, 5% echipamente destinate industriei metalurgice, 4% echipamente electrice, 3 % industria de prelucrare a lemnului, 3% in domeniul echipamentelor IT si software precum si alte domenii).

Perioada de criza 2009-2010 indica tendinte noi in finantarea sectorului imobiliar din punct de vedere al ponderii pe categorii imobiliare. Se evidentiaza o crestere de la 26% la 37% a finantarii spatiilor de birouri clasele A, B, C, in timp ce finantarea categoriei retail outlet a crescut ca pondere de la 21% la 31%, iar terenurile au crescut de la 4% la 9%. In contrast cu acestea, finantarea cladirilor industriale a scazut de la 36% la 17%, iar cele hoteliere de la 6% la 1%. O cauza a acestei evolutii o reprezinta finantarea in baza contractelor de “sale and lease back” ca solutii de obtinere a lichiditatiilor necesare in perioada de criza de catre clientii contractelor de leasing financiar.

Scaderi reprezentative ale finantarii s-au inregistrat si in domeniul categoriei cladirilor rezidentiale.

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (92%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (6%) si de sectorul public (2%). Spre deosebire de anii precedenti si ca o solutie de adaptare la situatii de criza, perioada cel mai des intalnita dupa durata contractelor de leasing este de peste 5 ani (25%) urmata de 3-4 ani (22%), 4-5 ani (21%), 2-3 ani (19%), 1-2 ani (8%) si de 1 an (5%).

ALB este membra in Consiliul Director al Federatiei Europeane a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si membra a Federatiei Creditului de Consum din Europa - Eurofinas.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri