Leul continua sa castige teren in fata monedei europene, pe fondul unor posibile interventii ale bancii centrale. Cursul de schimb a coborat in ultimele doua zile cu 5 bani, pana la 4,10 lei/euro pe piata interbancara, iar economistii nu exclud un curs de 4 lei pentru un euro in urmatoarele zile.
Leul va continua, cel mai probabil, aprecierea fata de moneda europeana, fiind sustinut de posibilele interventii ale bancii centrale. Cursul de schimb ar putea cobori in urmatoarele zile spre 4,10-4,05 lei/euro, chiar si pana la 4 lei pentru un euro, explica economistii ING Bank Romania in cadrul unui raport.

"Este greu de crezut ca o sa asistam curand la cotatii sub 4 lei pentru un euro, dar nu excludem acest scenariu. Credem ca un leu prea puternic ar afecta exporturile, dar acest lucru o sa fie vizibil abia in a doua parte a anului", explica Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Euro era cotat miercuri seara pe piata interbancara cu aproximativ 4,10 - 4,11 lei, dupa ce in deschiderea sedintei se tranzactiona cu 4,13 lei.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat miercuri un curs de referinta de 4,1260 lei/euro, in scadere cu 1,79 bani fata de nivelul anuntat marti si cu 4,25 bani mai mic fata de referinta de la inceputul acestei saptamani.

Castiguri importante ale monedei nationale au avut loc recent dupa ce unul dintre consilierii guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat ca evolutia leului este conforma cu fundamentele economice. Analistii ING sustin ca aceasta declaratie este probabil foarte importanta pentru participantii la piata deoarece o parte dintre acestia se poate sa fi fost ingijorati de o posibila interventia a BNR cu scopul de a reduce avantul leului, tendinta ce a inceput usor la mijlocul lunii februarie.

Leul s-a apreciat cu 1,44% in ultimele sapte sedinte, cursul de referinta afisat de banca centrala coborand in aceasta perioada de la 4,1865 lei/euro pana la 4,1260 lei/euro. Economistii subliniaza ca in spatele aprecierii monedei nationale se afla interventiile Bancii Nationale a Romaniei realizate in incercarea de a controla inflatia.

"In opinia noastra, BNR ar putea sa intervina in piata in continuare prin vanzarea de euro, chiar si la un curs de 4,10 lei/euro sau si mai redus. Credem ca acesta o sa fie scenariul pentru ca principalul motiv care sta in spatele aprecierii leului fata de euro este controlul asupra inflatiei si anticipatiilor inflationiste. La orice nivel, o usoara depreciere a leului ar alimenta inflatia si anticipatiile inflationiste", explica economistul sef al ING Bank Romania.

Estimarile ING arata ca o depreciere graduala a leului fata de euro o sa apara abia in iulie, dupa ce inflatia o sa scada datorita efectului de baza.

Reluarea intrarilor de capitaluri in economie, fapt ce se prognozeaza a se intampla in acest an, poate conduce la o apreciere nominala
semnificativa a leului. O astfel de apreciere ar avea, teoretic, urmatoarele efecte: reducerea inflatiei, stimularea acumularii de datorii in active straine si erodarea competitivitatii internationale a economiei, care ar incetini cresterea exporturilor.

In realitate, in Romania exista rigiditati la nivelul preturilor din economie, fapt ce impiedica reflectarea aprecierii leului in reduceri semnificative ale inflatiei. In concluzie, potentialul dezinflationist al aprecierii leului ramane scazut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri