Unele dintre asigurarile foarte putin cunoscute de publicul larg sunt cele pentru calatori si bagaje. Probabil ca nici societatile de transport si nici societatile de asigurari care incheie astfel de polite nu sunt foarte interesate sa se afle despre ele, pentru a nu fi obligate sa plateasca despagubiri celor afectati.
Pentru companiile de transport de calatori de toate categoriile, asigurarile pentru daune pe care le sufera calatorii direct sau prin deteriorarea sau furtul bagajelor sunt obligatorii. Dar practica arata ca toti transportatorii din aceasta categorie aleg sa incheie polite pentru sume asigurate cat mai mici pentru ca, in cazul in care se confrunta cu o cerere de despagubire, cheltuielile sa fie minime. In plus, in acest caz, si primele de asigurare sunt modice.

Acest tip de asigurare are un specific aparte: in momentul in care calatorul achita contravaloarea calatoriei, el incheie, practic, un contract cu firma de transport, ceea ce implica si asigurarea. Asadar, calatorii care sufera daune in timpul calatoriei se pot indrepta impotriva companiei de transport pentru a solicita despagu-biri. Acest lucru nu se intampla in prezent deoarece foarte putini oameni isi cunosc drepturile. In plus, de cele mai multe ori, procedura de obtinere a despagubirilor este greoaie. De exemplu, in cazul furtului unui bagaj dintr-un autobuz al unei companii de transport locale este greu sa dovedesti furtul daca nu se ofera nimeni sa fie martor. Mai simplu este in situatia referitoare la autocarele care fac curse lungi si unde bagajele sunt depozitate in cala, dar nici in aceste cazuri nu s-au inregistrat cereri de despagubire strict pe asigurarea pentru calatori si bagaje.

Fara asigurari nu se dau licente de transport

De la Autoritatea Rutiera Romana ni s-a precizat ca dosarele pentru obtinerea licentei de transport de persoane trebuie sa contina, obligatoriu, polita de asigurare pentru calatori si bagaje, dar, dupa obtinerea acestei autorizatii, nu este obligatoriu ca firmele in cauza sa-si reinnoiasca politele.

Aceeasi situatie apare si in cazul firmelor de taximetrie. Dar si in acest caz sumele asigurate sunt mai mult decat modice. De exemplu, daca intervine decesul calatorului, firma trebuie sa plateasca familiei 500 de lei (5 milioane de lei vechi), pentru vatamare corporala grava despagubirea se ridica la 200 de lei (2 milioane de lei vechi). In cazul in care calatorul pierde, sa zicem, un telefon de 1.000 de lei (10 milioane de lei vechi) primeste 100 de lei. Asta cu conditia sa poata dovedi ca a avut acel telefon in taxi.

Confuzia cu RCA

Asigurarile despre care vorbim fac parte din categoria asigurarilor de raspundere civila a companiilor de transport si nu trebuie confundate cu asigurarile obligatorii de tip RCA. Diferenta este ca prin polita tip RCA se acopera si daunele suferite de pasagerii dintr-un autoturism implicat intr-un accident, conditia fiind ca intre sofer si calatori sa nu fi intervenit un contract de transport.

Cine trebuie sa incheie polite
- Firmele de transport local
- Firmele de transport calatori pe rute interjudetene sau internationale
- CFR
- Companiile de transport naval de persoane
- Firmele de taximetrie
- Metrorex
- Firmele de rent a car
- Firmele care asigura transportul angajatilor cu mijloace proprii
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri