Costul mediu anual al obligatiilor de plata ale asiguratorilor aferente daunelor produse de catastrofe naturale a crescut de opt ori fata de 1970, conform unui studiu realizat de Allianz.
"Cele mai multe dintre aceste tendinte s-au manifestat si la nivelul Romaniei, in ultimii 20 de ani, in conditiile in care a existat o crestere economica sustinuta, la majorarea valorii activelor locale si la cresterea densitatii si concentrarii populatiei in zonele urbane", sustine Rangam Bir (foto), CEO al Allianz-Tiriac Asigurari.

Ca urmare a catastrofelor naturale in intreaga lume, costul mediu anual al obligatiilor de plata ale asiguratorilor aferente daunelor a crescut de opt ori fata de 1970, de la o valoare de 5 miliarde dolari in anii '70 si '80, la peste 40 miliarde dolari in anul 2010.

Principalul motiv ce a determinat aceasta evolutie este reprezentat de cresterea economica: valoarea activelor este in crestere, densitatea populatiei si gradul de penetrare a asigurarilor s-au majorat, adesea chiar in zonele de risc, potrivit studiului Allianz Risk Pulse: Focus Natural Catastrophes.

Nu la fel stau lucrurile in ceea ce priveste alinierea la tendintele globale - si in special la ceea ce constatam ca se intampla pe pietele dezvoltate - atunci cand discutam de gradul de penetrare a asigurarilor, mai spune el.

In ultimul deceniu, cutremurele care au produs cele mai mari pagube nu au fost neaparat cele mai puternice. De exemplu, cutremurul care a avut loc in anul 2010 in Haiti a eliberat de 500 de ori mai putina energie comparativ cu cel care a afectat Chile in acelasi an, insa cu toate acesta a produs mult mai multe distrugeri si pierderi de vieti omenesti.

De asemenea, pagubele directe cauzate de cutremurul si tsunami-ul care au devastat nord-estul Japoniei se ridica la 185-308 miliarde de dolari, a estimat guvernul nipon, acesta fiind cel mai costisitor dezastru natural la nivel mondial.

Estimarile includ pagubele cauzate retelelei de drumuri, locuintelor, fabricilor si altor elemente de infrastructura. Suma care poate ajunge la peste 300 de miliarde de dolari eclipseaza costurile de 100 de miliarde de dolari ale cutremurul Kobe din 1995, cel mai costisitor de pana acum.

Factorii care determina impactul au un grad ridicat de complexitate si includ arhitectura cladirilor, materialele din care acestea sunt construite si structura solului pe care sunt amplasate, gravitatea efectelor secundare asociate cutremurelor, precum tsunami sau incendii si lipsa pregatirii pentru astfel de evenimente.

Un management adecvat al riscului inainte de producerea evenimentului si pregatirea pentru un potential dezastru natural au fost identificati drept factori cheie pentru reducerea impactului.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri