"Motivele pentru care inflatia din ultime doua luni a fost peste asteptari nu a avut legatura cu BNR, au legatura cu evolutia comertului international, in special cu preturile la alimente, petrol si energie. Acestea au urcat mai mult decat s-a anticipat", a declarat Franks, informeaza Mediafax.

El spune ca situatia reprezinta un element de ingrijorare si este convins ca BNR va lua masurile necesare pe partea de politica monetara pentru a sprijini procesul dezinflationist.

"Ne asteptam ca trendul inflatiei sa fie descrescator pe parcursul anului 2011", a continuat oficialul BNR.

Citeste si:

Franks a adaugat ca este prematur pentru a spune daca BNR va rata tinta de inflatie si in 2011, pentru al cincilea an consecutiv, mentionand ca este mai important trendul de scadere a preturilor inregistrat in ultimii 10-15 ani.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat in urma cu doua saptamani ca prognoza privind evolutia inflatiei pe parcursul unui an nu se poate face pe baza datelor publicate intr-o luna sau doua si trebuie vazut daca riscurile in legatura cu alimentele si combustibilii persista sau se tempereaza.

Inflatia anuala a urcat de la 6,99% in ianuarie la 7,6% in februarie, depasind estimarile analistilor, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor.