BNR va lua masurile de politica monetara necesare pentru a reduce din nou inflatia dupa ce preturile au crescut peste asteptari in primele doua luni, influentate de cotatiile internationale la alimente, petrol si energie, afirma afirma reprezentantul FMI pentru Romania, Jeffrey Franks.

"Motivele pentru care inflatia din ultime doua luni a fost peste asteptari nu a avut legatura cu BNR, au legatura cu evolutia comertului international, in special cu preturile la alimente, petrol si energie. Acestea au urcat mai mult decat s-a anticipat", a declarat Franks, informeaza Mediafax.

El spune ca situatia reprezinta un element de ingrijorare si este convins ca BNR va lua masurile necesare pe partea de politica monetara pentru a sprijini procesul dezinflationist.

"Ne asteptam ca trendul inflatiei sa fie descrescator pe parcursul anului 2011", a continuat oficialul BNR.

Franks a adaugat ca este prematur pentru a spune daca BNR va rata tinta de inflatie si in 2011, pentru al cincilea an consecutiv, mentionand ca este mai important trendul de scadere a preturilor inregistrat in ultimii 10-15 ani.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat in urma cu doua saptamani ca prognoza privind evolutia inflatiei pe parcursul unui an nu se poate face pe baza datelor publicate intr-o luna sau doua si trebuie vazut daca riscurile in legatura cu alimentele si combustibilii persista sau se tempereaza.

Inflatia anuala a urcat de la 6,99% in ianuarie la 7,6% in februarie, depasind estimarile analistilor, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si