Bancile grecesti prezente in sistemul bancar din Romania au obtinut profituri si in 2010, un an de criza si recesiune, desi activitatea de creditare de pe plan local a fost aproape blocata, iar situatia bancilor mama din Grecia nu a fost tocmai buna. Ratingurile a sase banci elene au fost puse sub supraveghere de catre agentia Moody’s, cinci dintre acestea fiind prezente si in Romania.
Agentia de evaluare financiara Moody’s anunta la finalul anului trecut ca ratingurile a sase banci elene au fost puse sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare. Cele sase banci elene sunt: National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATEBank si Attica Bank. Primele cinci institutii de credit desfasoara operatiuni si in Romania de mai multi ani.

Desi situatia economica din Grecia si Romania nu a fost favorabila pentru banci in 2010, institutiile de credit elene au reusit sa raporteze profituri pentru operatiunile din Romania.

Grecii de la Alpha Bank au obtinut anul trecut in Romania un profit inainte de plata taxelor de 49,2 milioane de euro, in scadere cu doar 3% fata de cel raportat in anul precedent, de 50,7 milioane de euro.

Totusi, provizioanele constituite de bancherii de la Alpha Bank au avansat cu 5,9% in 2010, de la 74,3 milioane de euro la 78,7 milioane de euro, potrivit datelor financiare publicate de grupul elene. Si profitul operational al bancii a scazut usor in 2010, cu 0,7, de la 221,8 milioane de euro la 220,3 milioane de euro.

Grupul elen Alpha Bank este prezent pe plan local prin intermediul Alpha Bank Romania, dar mai controleaza si operatiunile Alpha Leasing, Alpha Finance, Alpha Insurance Brokers si Alpha Advisory.

Alpha Bank Romania ocupa locul sase in clasamentul primelor 10 banci de pe piata locala dupa valoarea activelor gestionate, banca avand o cota de piata de peste 6%. Bancpost, detinuta de grecii de EFG Eurobank, se claseaza pe locul noua in topul primelor 10 banci din Romania, cota de piata a bancii fiind de aproape 4%.

Grupul financiar elen EFG Eurobank, actionarul Bancpost a obtinut in 2010 un profit net de 15,8 milioane de euro din operatiunile desfasurate in Romania, dupa ce in 2009 a inregistrat pierderi pe plan local.

In 2009, EFG Eurobank a suportat o pierdere neta de 8,3 milioane de euro pentru operatiunile din Romania, pe fondul cresterii provizioanelor pentru creditele neperformante.

Piraeus Bank Romania, a treia banca greceasca de pe plan local, a obtinut anul trecut un profit inainte de impozitare de aproape 25 milioane de euro, aproximativ la fel ca in 2009, insa activele bancii s-au diminuat usor, pe fondul reducerii portofoliului de credite.

Grecii de la Piraeus detin pe plan local Piraeus Bank Romania, Piraeus Leasing, Piraeus Insurance Reinsurance Broker Romania si Piraeus Securities Romania. Banca se claseaza pe locul 11 in clasamentul institutiilor de credit de pe plan local, avand o cota de piata mai mica de 3%.

Printre bancile grecesti care au obtinut anul trecut profituri in Romania se afla si National Bank of Greece, actionarul majoritar al Bancii Romanesti. Profitul net al National Bank of Greece in Romania a scazut anul trecut semnificativ, cu 37%, de la 20 de milioane de euro la 12 milioane de euro, potrivit datelor financiare publicate de grupul elen. NGB a obtinut in Romania anul trecut un profit inainte de provizioane de 59 milioane de euro, in scadere cu doar 7% fata de rezultatul din anul precedent.

Grupul elen NBG controleaza pachetul majoritar de actiuni de la Banca Romaneasca, mai detine in Romania si companiile NBG Leasing si Etaba si controleaza indirect si firma de asigurari Garanta.

La inceputul lui 2011, agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat ratingul suveran al Greciei cu o treapta, de la "BBB-" la "BB+", si a inclus astfel statul elen in categoria nerecomandata pentru investitii, la acelasi nivel cu Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri