Bancile au reluat in luna februarie scumpirea creditelor noi acordate populatiei si firmelor, majorand semnificativ dobanzile atat la lei, cat si la euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Astfel, dobanda la creditele noi in lei a crescut in februarie cu 1,58 puncte procentuale fata de prima luna a acestui an, la o medie de 11,7% pe an, in contextul majorarii ratei pentru imprumuturile acordate firmelor cu 1,9 puncte, la 11,16%. Niveluri mai ridicate ale acestor dobanzi au fost inregistrate in luna iulie 2010, informeaza Mediafax.

Totodata, dobanda la imprumuturile in lei pentru populatie a avansat in februarie cu un punct procentual comparativ cu luna precedenta, la 13,49% pe an, nivel maxim inregistrat dupa martie 2010.

Bancile au scumpit in februarie creditele in lei acordate populatiei pentru consum, dar au redus dobanzile la imprumuturile pentru locuinte. Dobanda anuala efectiva la imprumuturile pentru consum a urcat cu 0,37 puncte, la 17,83%, iar rata la creditele pentru locuinte a scazut cu 0,36 puncte, la 10,52%.

Totusi, dobanzile la creditele noi in lei acordate populatiei si firmelor s-au situat in februarie 2011 cu peste doua puncte procentuale sub nivelul inregistrat in luna similara a anului trecut.

In ceea ce priveste imprumuturile in lei aflate in sold, dobanda a crescut fata de luna ianuarie cu 0,49 puncte procentuale in cazul firmelor si s-a redus nesimnificativ, cu 0,05 puncte, pentru populatie.

In acelasi timp, bancile au incercat sa atraga mai multe depozite in lei la termen de la firme si au majorat dobanda cu 0,59 puncte fata de ianuarie, la 5,74%.

Comparativ cu luna februarie 2010, dobanzile la depozitele in lei, existente in sold sau nou atrase, s-au redus cu 1,7 - 1,95 puncte procentuale, la 5,66% - 7,12%, iar ratele la creditele vechi au coborat cu peste 2,4 puncte procentuale.

La dobanzile in euro, variatii notabile s-au inregistrat doar pentru creditele noi, atat in cazul populatiei, cat si al firmelor.

Dobanda medie pentru creditele noi in euro a avansat in februarie cu 0,23 puncte fata de ianuarie, la 5,68%. In cazul firmelor, imprumuturile nou acordate in moneda unica europeana s-au scumpit cu 0,24 puncte procentuale, la 5,63%, in timp ce rata medie pentru populatie a urcat cu 0,25 puncte, la 5,82%.

Dobanda anuala efectiva pentru imprumuturile in euro acordate populatiei pentru consum a urcat in februarie cu 1,62 puncte procentuale, la 8,17%, dupa ce ajunsese in ianuarie la nivelul minim istoric de 6,55%.

In schimb, raportat la ultimele 12 luni, ratele la creditele in euro destinate consumului au scazut cel mai mult, cu 1,58 puncte procentuale.

Si creditele acordate populatiei pentru locuite s-au scumpit in februarie, cu 0,47 puncte, la 6,36%, nivel maxim raportat dupa luna septembrie 2010. Comparativ cu februarie 2010, dobanda la imprumuturile noi acordate in euro populatiei pentru locuinte a avansat cu 0,87 puncte procentuale.

Fata de luna februarie 2010, dobanzile la depozitele la termen existente in sold sau nou atrase, dar si la creditele din sold au inregistrat variatii cuprinse intre o scadere de 0,49 puncte in cazul imprumuturilor populatiei si un avans de 0,23 puncte pentru depozitele noi.

Indicele de referinta pentru dobanzile in euro, Euribor la trei luni, a crescut treptat de la inceputul acestui an, de la 1,001% in prima zi a lunii ianuarie la 1,231% miercuri, 30 martie, nivelul maxim raportat dupa iunie 2009.

Analistii bancari se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la 6,25% pana la finele acestui an, desi in lunile anterioare mizau pe scaderea ratei la 5,75%.

Cititi si Relatia managerilor cu bancile pe timp de criza: Tensiune sau flexibilitate?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri