Sistemul de pensii private se afla in faza de acumulare si ca urmare fondurile de pensii vor cauta noi oportunitati de investitii. Cum bursa locala nu este una matura fondurile de pensii se vor orienta catre pietele europene, dar solicita autoritatilor masuri adecvate prin care contributiile viitorilor pensionari sa fie investite preponderent in proiecte din economie.
"Avand in vedere tendinta de acumulare de active in sistem (incepand cu luna martie fondurile primesc 3% din contributiile brute ale salariatilor), exista necesitatea de accesa noi oportunitati de investire a contributiilor cu un risc mai mare dar pentru a compensa scaderile randamentelor din zona investitiilor in titluri de stat si obligatiuni", a declarat Mircea Oancea (foto), presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei “Maturizarea pietei de capital”, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu BVB si Depozitarul Central.

El a explicat ca in prezent exista un interes ridicat al fondurilor de pensii pentru diversificarea continua a portofoliilor si de cautare a unor noi oportunitati de investitii in actiuni care pot sa aduca pe langa un risc mai mare si rezultate mai bune, pe fondul tendintei de scadere a dobanzilor pentru investitiile in titluri de stat, in depozite bancare sau in obligatiuni.

“Pe perioada crizei au fost foarte multe emisiuni de obligatiuni corporative dar si de titluri de stat la dobanzi atractive. Fondurile de pensii au speculat aceasta nevoie de finantare din partea statelor sau companiilor cu probleme si au preferat in acea perioada cu preponderenta acest tip de investitii”, a spus el.

Fondurile de pensii private nu considera insa bursa romaneasca destul de matura pentru a genera o diversificare adecvata a riscului si pentru a investi preponderent local banii contribuabililor, precum se intampla in Polonia, unde numai 5% din capitalul acumulat a fost plasat pe alte piete.

Astfel, pe masura ce sumele alocate investitiilor in actiuni cresc, fondurile de pensii private se vor orienta in continuare intr-o mai mare masura catre actiunile emitentilor listati la bursele europene, in conditiile in care piata de capital locala nu poate asigura un numar mai mare de emitenti cu o lichiditate adecvata, a precizat seful CSSPP.

Cresterea numarului de emitenti s-ar putea realiza prin listarea unor companii de stat din energie, transporturi etc. si a unor companii private.

El a argumentat ca autoritatile ar trebui sa se adopte un set de masuri prin care volumul de capital investitional autohton acumulat de fondurile de pensii private sa fie directionat catre obiective de interes public prin crearea unor fonduri de investitii administrate privat de tipul Fondului Proprietatea cu tematica sectoriala (ex: Fond de Infrastructura, Fond de Energie etc.) si administrate de management strain. Astfel, capitalul fondurilor, care nu este speculativ si se prezinta pe baza unor strategii pe termen mediu si lung, va fi mentinut in economie.

Investitiile in actiuni au crescut cu 2,08 puncte procentuale in perioada cuprinsa in sfarsitul anului 2010 si 28 februarie 2011, inclusiv ca pondere in portofoliul fondurilor de pensii private, iar avansul s-a observat in special pe actiunile companiilor romanesti (crestere cu 1,84 puncte procentuale), potrivit tabelului alaturat. Ponderea actiunilor emitentilor tranzactionati pe bursele europene a crescut cu 0,24 puncte procentuale (click pentru marire).

Valoarea actiunilor detinute de fondurile de pensii private a crescut cu 26,18%. Valoarea actiunilor romanesti a inregistrat un ritm de crestere mai alert (29,59%) fata de cresterea valorii actiunilor emitentilor din spatiul UE (16,17%).

Fondurile de pensii cele noua obligatorii cat si cele 13 facultative detineau in Romania la sfarsitul anului trecut aproximtiv 430 de milioane de lei.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri