Guvernul a decis ca garantia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casa" sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 mp, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.
[BNR elibereaza bancherilor 1 MILIARD de euro. Vezi aici motivatiile si legatura cu Prima Casa]

Modificarea programului "Prima Casa" a fost decisa in sedinta de astazi a Guvernului, a anuntat premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

El a precizat ca nu vor fi modificate plafoanele privind avansul perceput la contractarea creditului, dobanda imprumutului si cuantumul garantiei.

"Bancile au la dispozitie trei luni pentru a participa la acest program,, iar regula va fi «primul venit, primul servit». Intre banci va fi posibil transferul protofoliului de garantii", a spus Boc.

Executivul a decis totodata ca si persoane care in prezent detin o casa in suprafata utila maxima de 50 metri patrati si care doresc un confort sporit sa poata accesa credite prin acest program pentru cumpararea unei noi locuinte. Surse oficiale au declarat ca a fost eliminat criteriul limitei de varsta, astfel incat programul "Prima Casa" sa poata fi accesat si de alte persoane decat tinerii in varsta de pana la 35 ani.

Programul guvernamental Prima Casa a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.

Creditele acordate prin programul Prima Casa au o rata a dobanzii egala cu EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale.

Prima Casa a fost un program temporar care a aparut cand economia avea nevoie, dar piata trebuie sa revina la normalitate la un moment dat, a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, mentionand ca un produs de creditare garantat doar 50% de stat va trebui aprobat de BNR.

"Cred ca lucrurile sunt destul de complicate. Daca am un produs garantat 100% de stat este simplu. Daca am un produs garantat in proportie de 50% de stat, atunci bancile au norme proprii, aprobate de BNR. Cred ca or sa apara banci cu oferte similare proprii", a spus seful Raiffeisen Bank, in cadrul unei conferinte de presa.

El a explicat ca implementarea unei noi forme a programului Prima Casa este destul de complicata si dureaza pentru ca este nevoie de adoptarea unei ordonante de urgenta, apoi de emiterea unor norme metodologice.

Raiffeisen Bank a lansat deja un credit alternativ la programul Prima Casa, in euro, cu o dobanda de pana la 5,95% pe an (Euribor la sase luni plus 4,7 puncte), dupa ce a epuizat plafonul de garantare alocat, de 25 de milioane de euro. Banca finanteaza pana la 85% din imobilul adus in garantie, iar clientii trebuie sa dispuna de un avans de 15%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri