Finantele vor sa imprumute 13-15 mld. lei prin titluri de stat in T2

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a programat pentru trimestrul al doilea emisiuni de titluri de stat pe piata interna de 13-15 miliarde de lei, valoarea fiind apropiata de suma atrasa in primul trimestru.

"In scopul optimizarii portofoliului, MFP intentioneaza sa lanseze in aceasta perioada noi obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate de 3, 5 si, respectiv, 10 ani", se arata intr-un comunicat transmis de institutie, citat de Mediafax.

Ministerul a angajat in primul trimestru imprumuturi de 15,16 miliarde de lei prin emisuni de obligatiuni si certificate de trezorerie, valoare plasata la limita inferioara a programului, de 15-17 miliarde lei.

Trezoreria are de finantat in acest an un deficit bugetar de 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din Produsul Intern Brut estimat pentru finele acestui an.

Finantele isi propun sa emita anual, in urmatorii 10 ani, titluri de stat cu circa 3,4 miliarde de lei mai mult decat volumul necesar, astfel incat deficitul bugetar sa fie acoperit, iar lichiditatile sa fie investite prin plasamente la termen, potrivit strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013.

Proiectia Finantelor arata ca serviciul datoriei publice va creste de la 45,6 miliarde de lei in 2010 la 61,7 miliarde de lei in acest an si se va mentine relativ constant pana in 2013, cand va urca la 62,7 miliarde de lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri