BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, este prima institutie de credit care accepta sa participe la noua forma a programului Prima Casa. Banca va imparti in mod egal riscurile de creditare cu statul si nu va schimba dobanda sau avansul minim.
[BNR elibereaza bancherilor 1 MILIARD de euro. Vezi aici motivatiile si legatura cu Prima Casa]

In urma discutiilor cu autoritatile guvernamentale, BCR a anuntat ca este ferm angajata in continuarea programului Prima Casa in formula de impartire egala a a riscurilor intre stat si institutiile financiare.

"Programul prima Casa va continua in formula de impartire a riscului 50%-50% intre banci si stat. Am clarificat toate barierele tehnice legate de implicatiile legale si administrative ale modificarii formei de derulare a programului. Clientii existenti nu vor fi afectati. Foarte important este insa ca potentialii clienti vor beneficia de aceleasi conditii contractuale si de cost", a declarat Alexandru Berea, director juridic in cadrul BCR si reprezentant al bancii in cadrul negocierilor cu Ministerul de Finante.

Alexandru Berea a precizat ca bancile au propus din proprie initiativa impartirea riscului cu statul, astfel incat sa poata extinde acoperirea programului fara a fi nevoie de garantii suplimentare de la stat.

In baza aceluiasi plafon de garantii, BCR estimeaza "o expansiune substantiala" a portofoliului de credite acordate prin programul Prima Casa.

"Am acordat 15.000 de credite pana acum si vedem nevoie si potential pentru inca atat. Programul Prima Casa acopera o necesitate reala a tinerelor familii care isi doresc un camin, dar nu dispun de avansul necesar pentru a un credit ipotecar classic. De asemenea, programul rezolva in conditii accesibile problemele de confort locativ pentru familiile care pur si simplu au nevoie de un apartament mai mare", a adaugat directorul juridic al BCR.

Guvernul a decis ca garantia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casa"
sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 mp, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Executivul a decis totodata ca si persoanele care in prezent detin o casa in suprafata utila maxima de 50 metri patrati si care doresc un confort sporit sa poata accesa credite prin acest program pentru cumpararea unei noi locuinte.

Programul Prima Casa a demarat in iulie 2009 si a reprezentat, in opinia specialistilor, o posibilitate de resuscitare a activitatii de creditare si de relansare a economiei. Prima Casa a continuat in 2010, iar plafonul de garantii de la stat ramas neutilizat anul trecut a fost repartizat pentru 2011.

Cum comentati? Credeti ca noua forma a programului Prima Casa poate avea efecte concrete in piata imobiliara si cea de constructii? Cum vi se pare noul program?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri