Statul a decis sa nu prelungeasca mandatul a doi vicepresedinti ai CEC Bank, Gheorghe Carabasan si Cristian Tudorancea, si nu a hotarat inca daca va da un nou mandat actualului presedinte, Radu Gratian Ghetea, dupa ce saptamana trecuta MFP a respins raportul pe 2010.
Surse guvernamentale au declarat ca, in AGA de joi - 31 martie, raportul financiar pentru 2010 nu a fost aprobat de actionarul majoritar al bancii, Ministerul Finantelor Publice, care a ridicat anumite obiectii si intrebari fata de continutul acestuia, informeaza Mediafax.

Pe de alta parte, surse din Ministerul Finantelor Publice sustin ca raportul anual nu a fost respins, ci s-a cerut o amanare a aprobarii intrucat reprezentantii statului au avut anumite nelamuriri.

"Nu s-a discutat inca despre mandatul presedintelui Ghetea, dar mandatele a doi vicepresedinti, Carabasan si Tudorancea, nu au mai fost prelungite", au aratat sursele citate.

Pe de alta parte, surse bancare au declarat ca in piata se vorbeste deja de inlocuitorii celor doi, unul dintre acestia fiind actualul presedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), Andrei Stamatian.

Numit in toamna lui 2009 la conducerea RBL, Stamatian a activat inainte in Raiffeisen Bank, ca director de proiecte strategice si anterior director al departamentului de organizare si proiect.

Din aceasta pozitie el a redactat planul de afaceri si a coordonat oferta tehnica si financiara a Raiffeisen Bank la licitatia de privatizare a CEC Bank, organizata de stat in 2005 - 2006. Guvernul a decis atunci sa nu vanda pachetul majoritar de actiuni, considerand oferta financiara mult prea mica in raport cu cat se astepta sa primeasca.

Un alt posibil vicepresedinte este Andrei Razvan Micu, consilier al Ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.

Micu reprezinta statul in Adunarile Generale ale CEC Bank.

Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, care este si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, a fost numit in fruntea bancii in 2007, avand un mandat de patru ani, care expira pe 11 mai.

Ghetea a reusit sa readuca banca intre primele patru institutii de credit in functie de valoarea activelor, recastigand cota de piata, de la putin sub 4% la 6,35% la finele anului trecut.

Ambii vicepresedinti inlocuiti saptamana trecuta sunt bancheri cu experienta, Carabasan lucrand in sistem inca dinainte de '89, la Bancorex.

Profitul inainte de impozitare al CEC Bank a crescut cu 30,16% anul trecut, la 65,13 milioane lei, iar provizioanele pentru credite s-au majorat cu 8,6%, la 365, 04 milioane de lei. Activele bancii de stat au urcat cu 4,2%, la 21,7 miliarde de lei.

In acelasi timp, soldul creditelor acordate de CEC Bank a crescut cu 2,4%, la 9,6 miliarde de lei, iar portofoliul de depozite s-a majorat cu 9,6%, la 15,1 miliarde de lei.

La sfarsitul anului 2010, rata de solvabilitate a CEC era de 17,18%, usor sub nivelul de la finele lui 2009, de 17,39%, dar peste nivelurile impuse de reglementarile BNR in vigoare (minimum 10%) si media sistemului bancar, de 14,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri