Cate polite a vandut PAID

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a emis, in intervalul 15 iulie 2010 si 31 martie 2011, peste 481.000 de polite de asigurare obligatorie (PAD).

„Portofoliul PAID de la sfarsitul lunii martie arata ca au fost incheiate asigurari obligatorii pentru 5,74% din locuintele din Romania, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinte”, a declarat directorul general al Pool-ului, Marius Bulugea (foto).

In ceea ce priveste ritmul de subscriere a PAD, acesta a revenit pe un trend ascendent in luna martie 2011, ajungand la o medie de 1.000 de polite/zi. In perioada ianuarie - februarie 2011, ritmul de subscriere s-a diminuat semnificativ, ajungand la sub 400 polite/zi, de la un varf de peste 10.000 de polite/zi inregistrat in ultimele doua luni ale anului trecut.

Directorul general al PAID a explicat ca exista o confuzie intre asigurarea obligatorie si sanctiunile ce vor fi aplicate celor care nu isi asigura locuintele. „Legea 260/2008 este in vigoare si produce efecte. Nu exista un termen limita pentru incheierea asigurarii PAD, ci un termen de la care autoritatile locale vor aplica sanctiuni pentru cei neasigurati”, a spus el.

In intervalul 2005-2010, inundatiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde euro (locuinte, poduri, diguri, drumuri afectate). Au fost afectate aproape 62.000 de locuinte, din care 15.600 au fost distruse in totalitate. Guvernul a aprobat, in cei cinci ani, eliberarea de la rezervele de stat a unor ajutoare umanitare de urgenta in valoare totala de peste 233 milioane de euro.

„Asemenea evenimente pot genera probleme sociale, iar finanþarea pierderilor este dificil de realizat din resurse publice, mai ales în contextul existenþei unor constrângeri bugetare. In plus, potrivit legii, in cazul unui dezastru provocat de unul dintre cele trei riscuri acoperite prin PAD, cei care nu si-au asigurat locuintele nu vor mai beneficia de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor”, a precizat Marius Bulugea.

Potrivit unui studiu recent al Swiss Re, in ultimii 20 de ani, doar 20-40% din pierderile cauzate de dezastre au fost acoperite prin asigurare, in mod special in tarile in curs de dezvoltare si in pietele emergente. In tarile in curs de dezvoltare, penetrarea asigurarilor, adica masurarea primelor de asigurare ca procent din PIB, arata ca sectorul asigurarilor non-life detine o pondere de 2,9%, comparativ cu una de 8,6% in tarile industrializate.

Pool-ul s-a constituit ca societate comerciala, in luna noiembrie 2009 si are drept actionari 13 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari). Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc, iar polita PAD functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri