Compania ceha Zentiva a cumparat mai putin de jumatate din actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti (simbol SCD), pe care intentiona sa le preia, prin oferta publica lansata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Zentiva a ajuns astfel la o participatie de circa 75% din capitalul Sicomed. Prin obtinerea a doar 75% din capitalul Sicomed, Zentiva poate schimba denumirea producatorului roman de medicamente, dar nu poate delista actiunile de la cota BVB. Potrivit art. 206 din Regulamentul nr. 13/2004 al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), ca sa poata solicita delistarea Sicomed, Zentiva trebuia sa inregistreze in oferta publica de la BVB fie o subscriere de 90% din partea actionarilor carora s-a adresat, fie sa ajunga la o detinere de 95% din capitalul social al producatorului de medicamente prin cumparari din piata, ceea ce nu s-a intamplat, vom vedea ce vor decide actionarii in perioada urmatoare, ne-a declarat, ieri, Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM. Potrivit acestuia, Zentiva are si optiunea de a lansa o noua oferta publica de actiuni la BVB, in cazul in care isi mentine decizia de delistare a Sicomed.

In cadrul ofertei au fost preluate 99,7 milioane de actiuni, reprezentand 23,9% din capitalul Sicomed, iar pentru achizitia acestora initiatorul ofertei a platit 136,6 milioane de lei (37,4 milioane de euro). Au ramas in proprietatea altor actionari 104,6 milioane de titluri, echivalentul a 25,09% din capital.

Zentiva, care detinea 51% din capitalul social al Sicomed, a lansat, in decembrie 2005, o oferta publica pentru achizitionarea a 204,39 milioane de actiuni, reprezentand restul de 49% din capital.

Azi (ieri - n.r.) s-au decontat tranzactiile din cadrul ofertei lansate de Zentiva pentru actiuni Sicomed, dar au ramas 104.619.501 actiuni SCD nesubscrise, pentru pretul oferit de cehi, de 1,37 lei noi/titlu, ceea ce inseamna ca au obtinut mai putin de jumatate din actiunile pe care au vrut sa le cumpere, ne-au declarat brokerii de la BVB.

Oferta publica de cumparare lansata de Zentiva si intermediata de ING Securities s-a inchis pe 12 ianuarie 2006, pentru 99.771.169 actiuni SCD la pretul aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, de 1,37 lei noi/titlu, valoarea totala raportata la BVB fiind de 136,686 milioane lei noi.

SIF Oltenia si SIF Muntenia, actionarii minoritari ai Sicomed, au subscris in cadrul ofertei. SIF Oltenia si-a van-dut participatia de 10% la un pret de 1,37 lei pe actiune, incasand 58,1 milioane de lei (15,8 milioane de euro).

In acelasi timp, SIF Muntenia si-a vandut pachetul de actiuni desinut la Sicomed, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 60,1 milioane lei (16,3 milioane euro).

Spre deosebire de acestia, fondul de investitii QVT Fund LP, care a contestat pretul oferit de cehi de 1,37 lei noi/actiune nu a subscris in cadrul ofertei, dar a ajuns, prin cumparari succesive, sa detina un pachet de circa 12% din actiunile Sicomed.

Sicomed va lua, incepand din acest an, numele companiei cehe Zentiva, conform dovezii de rezervare a denumirii nr. 759216 din 15 decembrie 2005, se arata in comunicatul transmis, ieri, catre BVB de conducerea Sicomed, in urma deciziei actionarilor din Adunarea Generala din 13 ianuarie 2006. Conducerea Sicomed este in continuare incredintata lui Klaas Postema, reconfirmat in functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Sicomed si-a dublat profitul la 31,7 milioane lei, reprezentand 8,9 milioane euro, comparativ cu perioada similara din 2004.

Totodata, cifra de afaceri neta a companiei a atins 151 milioane lei (42,4 milioane euro), cu 16% mai mare, comparativ cu primele trei trimestre ale anului 2004. Producatorul de farmaceutice va obtine un credit de 10 milioane dolari de la Citibank Romania pentru finantarea activitatii curente, potrivit unei hotarari a Consiliului de Administratie (CA), care a aprobat recent si acoperirea creditelor contractate anterior de Sicomed din fondul comun de 20 milioane dolari, detinut de Zentiva la Citibank Praga.

Zentiva a mai achizitionat in august 2003 producatorul slovac Slovakofarma, iar in ultimii doi ani si-a extins reteaua de vanzari in Polonia si in Rusia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri