“Se constata in piata un trend crescator cu privire la participantii care sunt inscrisi la un fond de pensii private obligatorii dar din diferite motive intrerup viramentele pentru o luna sau chiar mai mult. In ultimele 12 luni, la nivel de piata o pondere de 30% dintre participanti au intarzieri la plata, adica nu contribuie in mod constant", a spus Radu Bragarea (foto).

El a explicat ca acest lucru evidentiaza faptul ca rasta somajului creste in Romania, iar pe piata fortei de munca sunt multe persoane care se gasesc in tranzitie intre slujbe. “Si munca la negru reprezinta un factor de influenta pentru acesta situatie, precum si plecarile in strainatate”. Intreruperea viramentelor nu aduce insa atingere calitatii de participant sau activului personal al acestuia.

“Exista, de asemenea, intrari de noi participanti, de aproximativ 5% lunar fata de numarul din prezent, adica 15-20.000 de persoane pe luna. Dintre acestia, din pacate, numai 20% fac o alegere activa a unui fond, , din lipsa educatiei financiare”, a mai spus el.

El a adaugat ca in acest an 200.000 de persoane cu activitate in armata si politie vor adera la sistemul privat de pensii, insa nu se cunoaste clar cum se va realiza aceasta aderare, deoarece nu exista norme de aplicare, desi contributia se plateste de la 1 ianuarie anul curent ca efect al noii legislatii.

Citeste si:

Totodata, Radu Bragarea a precizat ca numarul conturilor goale este in continua scadere. Astfel, daca in 2010, ponderea acestora era de 7% din total, in prezent a ajuns la 6%. “Acestia nu nici o contributie in cont de la startul sistemului si pana in prezent”.

La sfarsitul lunii februarie 2011, un numar de 5,24 mil. persoane participau la fondurile de pensii administrate privat, in crestere cu 5,47% fata de februarie 2010 si cu 0,63% fata de ianuarie 2011.

Activele totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private la finele lunii februarie 2011 erau de 5,03 miliarde lei (1,19 miliarde euro) in crestere cu 3,94% fata de luna anterioara si 70,36% mai mari decat in urma cu 12 luni.