Accesul nerezidentilor la aceste instrumente financiare nu poate determina intrari masive de capital
Autoritatile au mai facut un pas in cadrul procesului liberalizarii contului de capital, odata cu reglementarea accesului strainilor la instrumentele financiare emise de stat. Proiectul legislativ privitor la regimul investitiilor straine in Romania, realizate prin cumpararea de titluri de stat, se afla, in prezent, pe masa deputatilor, urmand sa fie dezbatut si aprobat luna viitoare.

Accesul strainilor la titlurile de stat este ultima etapa a liberalizarii contului de capital, urmand ca, pana cel tarziu la data aderarii, sa fie reglementat si accesul nerezidentilor la produsele derivate pe instrumente specifice pietei monetare interne. Parlamentarii nu se prea grabesc sa reglementeze modul in care strainii pot achizitiona titluri de stat. Proiectul guvernamental in acest sens trebuia adoptat in decembrie 2005, insa pana acum nu a trecut de Camera Deputatilor. De altfel, si Executivul a lasat acest proiect mai spre finalul procesului liberalizarii contului de capital.

O explicatie a acestui fapt provine din aceea ca investitiile in titluri de stat (obligatiuni, certificate de trezorerie) constituie plasamente fara risc, tocmai pentru ca sunt garantate de stat. De altfel, acesta este si unul dintre motivele pentru care Ministerul Finantelor (in calitate de emitent) si Banca Nationala a Romaniei (in calitate de intermediar) tergiverseaza, de mai bine de un an, discutiile cu reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti in vederea tranzactionarii titlurilor de stat pe piata de capital. In prezent, intermediar principal este sistemul bancar.

In tot acest timp, BVB a obtinut doar promisiunea ca instrumentele financiare emise de stat vor fi listate, probabil in trimestrul al doilea al acestui an, cand se preconizeaza lansarea primei emisiuni. Tranzactionarea titlurilor de stat la bursa are insa putine sanse sa revigoreze piata acestor produse, diversificand doar oferta BVB. si aceasta pentru ca Finantele lanseaza emisiuni de titluri destul de rar, iar volumele sunt reduse. Ultimele emisiuni de certificate de trezorerie au avut loc in septembrie anul trecut. Nu cred ca Ministerul Finantelor va lansa prea curand noi emisiuni de titluri, este de parere Iulian Panait, consultant de investitii la KTD Invest. Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca, in 2006, va lansa, exclusiv pe piata interbancara, emisiuni de titluri in valoare de 4,15 miliarde de lei, echivalentul a 1,15 miliarde de euro. Structura emisiunilor include certificate de trezorerie cu scadente la sase si 12 luni si obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate de trei, cinci si zece ani.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22656&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri