Seful Raiffeisen Bank: Restrictionarea creditarii incetineste economia

Restrictionarea creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei ar duce la o reducere a activitatii de creditare in Romania si, implicit, ar conduce la incetinirea economiei, considera Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, a treia banca din sistem.

"Masurile speciale" de restrictionare a activitatii de creditare in valuta pe care Banca Nationala a Romaniei le pregateste pot duce la o limitare a creditului din economie.

"Creditarea mai redusa poate duce la incetinirea economiei", a declarat, pentru wall-street.ro, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

Estimarile oficiale arata ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,5% din PIB in acest an.

Steven van Groningen a mentionat ca ar fi de dorit, in loc sa se restrictioneze creditarea in valuta, sa fie stimulata creditarea in moneda nationala, insa acest lucru este dificil de realizat din doua motive.

"In primul rand sunt dobanzile, car sunt mai mari la creditele in lei, iar in al doilea rand este cursul de schimb, care favorizeaza creditarea in valuta. Evident ca nu putem sustine o depreciere a leului, insa nici dobanzile nu se pot reduce din cauza inflatiei ridicate", a explicat Steven van Groningen.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a anuntat saptamana trecuta ca banca centrala pregateste masuri speciale de limitare a creditarii inn valuta. Bancherii asteapta sa vada sub ce forma se vor concretiza aceste masuri si ce efecte vor avea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri