Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a avertizat ca masurile administrative de limitare a creditului de consum impuse bancilor comerciale romanesti de Banca Nationala ar putea deschide calea bancilor din tarile vecine pentru atragerea de clienti din Romania, dupa 1 ianuarie 2007.

Radu Ghetea a exprimat temeri legate de o concurenta neloiala pentru bancile comerciale din Romania din partea altor banci din tarile vecine, care, favorizate de masuri administrative mai relaxate, ar putea cuceri mai usor piata creditului din Romania. "Daca masurile administrative nu vor fi ridicate ne vom vedea in postura in care, dupa 1 ianuarie 2007, banci din Bulgaria, din Ungaria, fara a mai vorbi de Franta sau Germania, vor putea atrage clientii de la Giurgiu, de la Arad, de la Oradea, pentru a le oferi credite in conditii mult mai avantajoase decat am putea sa le oferim noi", a subliniat Ghetea.

Bancile comerciale, in inferioritate fata de IFN-uri

"Bancile comerciale romanesti sunt, de asemenea, puse in inferioritate fata de societatile financiare nebancare, pentru ca nu a fost inca promovata legea privind autorizarea si supravegherea institutiilor financiare nebancare, iar acestea vor putea practica in continuare creditul de consum fara nici un fel de restrictii, in comparatie cu bancile comerciale care au restrictii", a avertizat presedintele ARB.

Sistemul bancar romanesc este pregatit pentru intrarea in Uniunea Europeana, insa mai exista probleme de legislatie care nu au fost finalizate si se afla pe agenda Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat, pentru Rompres, presedintele ARB.

Radu Ghetea participa la Conferinta Euromoney de la Viena, unde a coprezidat o masa rotunda sponsorizata de Finansbank Romania, cu tema "Sistemul bancar romanesc in contextul aderarii Romaniei la UE".