Licitatia de la inceputul acestei saptamani este prima operatiune cu scadenta mai mica de sase luni organizata de Finante. Pana in prezent, emisiunile de certificate au avut maturitati reziduale de sase luni, sapte luni, noua luni sau un an.

Valoarea totala a cererilor a fost de 2,789 miliarde de lei, iar obligatiunile ajung la scadenta pe 19 septembrie.

Randamentul maxim acceptat de Finante in cadrul licitatiei de luni s-a ridicat la 6,45% pe an.

Cea mai recenta operatiune pentru certificate cu o scadenta apropiata a avut loc pe 14 martie, cand Ministerul Finantelor Publice a vandut certificate cu maturitate la sase luni in valoare de un miliard de lei, la un randament mediu de 6,82%, peste cel din licitatia precedenta, de 6,55% pe an.

Citeste si:

Ministerul a anuntat ca vrea sa atraga in luna aprilie fonduri de 4,5 miliarde lei prin vanzarea de obligatiuni si certificate de trezorerie. Plafonul a fost depasit dupa primele trei operatiuni, in cadrul carora Trezoreria a atras 4,54 miliarde lei. In primele cinci licitatii din aceasta luna Finantele au imprumutat 6,03 miliarde lei.

Cea mai recenta licitatie pentru vanzarea de titluri de stat a avut loc joi, 14 aprilie, cand MFP a atras 289,1 milioane de lei, prin lansarea unei emisiuni noi de obligatiuni, la un randament mediu de 7,38% pe an, peste cel din licitatia precedenta pentru titluri apropiate ca scadenta. Valoarea programata a operatiunii era de 500 milioane de lei.

Urmatoarea licitatie, si ultima din aceasta luna, va fi organizata joi, 21 aprilie, cannd MFP intentioneaza sa vanda obligatiuni cu scadenta la zece ani de 500 de milioane de lei.

Ministerul a angajat de la inceputul anului imprumuturi de 21,2 de miliarde de lei prin emisuni de obligatiuni si certificate de trezorerie.