Companiile grup din Uniunea Europeana ar putea transmite, din 2013, o unica declaratie fiscala consolidata catre o singura administratie fiscala, potrivit unui proiect al Comisiei Europene care in acest moment se afla in dezbatere. Specialistii in taxe din cadrul Deloitte considera ca proiectul va duce la o mai buna integrare fiscala in UE.
Comisia Europeana a lansat spre dezbatere un proiect privind implementarea unui sistem unic de impozitare pentru companiile care isi desfasoara activitatea in mai multe tari din Uniunea Europeana. Companiile vor putea, potrivit proiectului, sa completeze si sa depuna o declaratie fiscala unica consolidata pentru toate veniturile realizate in UE.

Proiectul CE presupune utilizarea unui set unic de reguli de calculare a bazei fiscale si ofera unui grup posibilitatea de a transmite o declaratie fiscala consolidata unica unei singure administratii, explica specialistii Deloitte. Ulterior, baza fiscala se va repartiza statelor membre potrivit unei formule care se va baza pe: activele, forta de munca si cifra de afaceri realizata in fiecare stat membru in care grupul este prezent.

Deloitte estimeaza ca proiectul Comisiei va fi adoptat, cel mai probabil, in 2013 - 2014, dar subliniaza ca sistemul unic de calculare a bazei fiscale este optional. Totusi, companiile care opteaza pentru acest sistem sunt obligate sa-l mentina minimum 5 ani. Pentru adoptarea propunerii este necesara unanimitatea celor 27 de state membre. Dupa adoptare, viitoarea Directiva a CE urmeaza sa fie implementata in legislatia nationala printr-o lege sau ordonanta.

Directiva va reglementa doar un set unic de reguli pentru calcularea bazei fiscale si nu va duce la modificarea cotelor de impozitare aplicate in ficare stat membru UE.

Care sunt avantajele si dezavantajele?


"Consider ca acest sistem unic de calculare a bazei fiscale va duce la o mai buna integrare fiscala europeana. In plus, aderarea la sistem este optionala, ceea ce inseamna ca grupul va decide cum este mai bine", explica Dan Badin (foto), Tax Partner in cadrul Deloitte Romania.

Avantaje:
- va permite consolidarea profiturilor si pierderilor pentru grupurile de firme ce activeaza in mai multe state membre UE;
- UE poate deveni mai atractiva pentru investitori din state terte;
- IMM-urile se vor putea extinde mai usor in alte state membre;
- reducerea costurilor administrative pentru companii si administratiile fiscale

Dezavantaje:

- schimbarea fata de principiile traditionale OECD de alocare a profiturilor bazate pe functii si riscuri;
- exista posibilitatea ca unele tari sa piarda venituri la bugetele nationale

Implicatii pentru Romania

- consolidarea rezultatelor fiscale la nivel de grup;
- intrarea unei firme romanesti in sistemul prezentat de directiva depinde de interesele actionarilor;
- potentiale reduceri ale bazei de impunere prin diminuarea cheltuielilor nedeductibile si modul de alocare al profiturilor;
- eliminarea formalitatilor in domeniul preturilor de transfer in Romania.

Dan Badin a fost numit in functia de Tax Partner in cadrul Deloitte Romania la inceputul lui 2011. El are o experienta de peste zece ani in domeniul taxelor si si-a inceput cariera in domeniul taxelor tot in cadrul Deloitte Romania, dupa care a evoluat pe plan profesional la PricewaterhouseCoopers, unde a ajuns sa ocupe pozitia de Tax Director.

Citeste aici si unul dintre primele interviuri acordate de Dan Badin dupa reintoarcerea in Delotte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri